Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

64% от българите нямат познания по киберсигурност, но има нагласа за обучение

Всеки 20-ти българин е жертва на киберпрестъпление

Снимка: Pixabay

64% от сънародниците ни не са осведомени за киберсигурността, а 58% са готови да се обучават по темата. Близо половината от обществото ни смята, че родителите носят основната отговорност за сигурността на децата в Интернет, сочи проучване на „Тренд“  по поръчка на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), проведено сред 1001 пълнолетни лица в периода 3-7. юли 2023 г.

Българинът масово не знае кои институции у нас отговарят за киберсигурността (69%), а при кибератака би им гласувал доверие почти колкото на близките и приятелите си – показва първото в България национално представително проучване по тази тема.

„Всеки 20-ти българин е жертва на киберпрестъпление. Те са потърпевши именно защото не са осведомени как да се предпазят и често дори не го осъзнават“, посочи комисар Владимир Димитров – началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Той разказа, че ежедневно получават средно около 30 сигнала за близо 15 различни видове киберпрестъпления.

"Обществото ни, доказват го и данните, има сериозна необходимост от много информация по отношение на киберсигурността. Всички много внимаваме с пин кодовете на банкоматите, но в Интернет спокойно качваме снимки, локации и друга различна информация за себе си", сподели при представянето на резултатите от проучването Евелина Славкова от "Тренд". Получените данни са важни за формирането на ясни послания и политики от страна на държавата. Добрата новина е, че голяма част от обществото иска да се осведоми за киберсигурността и хората са готови да инвестират време, енергия и ресурси.

"Данните от изследването са от полза както за бизнеса, чиито представител е ССИ, така и за цялата общественост, институции и медии. Резултатите, ясно показват, че българите имат киберкултура що се отнася до осъзнатата нужда от повече осведоменост по темата", обясни председателят на Съюза за стопанска инициатива Кузман Илиев. Той добави, че в киберсигурността, както в повечето сфери, един от основните приоритети е превенцията на риска, поради което ССИ инициира и реализира това първо за България проучване "Кибер здраве България 2023".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02