Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Орфически мистерии” в сърцето на Родопа планина

Изглед към село Триград
Снимка: Грациела Ингелска, БНР

За поредна година фестивалът “Орфически мистерии” ще събере в Триград няколко хиляди гости от близо и далеч, за да се доближат до древните езически свещенодействия и да усетят магията на Родопа планина.  

Двудневното празненство ще бъде открито днес с богата празнична програма от фолклор до рок, а сред изпълнителите ще бъдат ансамблите “Пирин” и “Родопа”, гласът на Родопите Хамид Имамски,групата Б.Т.Р, гайдари, кукери и много други.  

Легендата за Орфей ще бъде представена с мултимедийна прожекция. Заради опасността от пожари обичайното нестинарско шоу няма да се състои, но вместо танц върху жарава ще има огнено шоу “Смехурковци”. Още от категорията

Два дни в Априлци празнуват сланината и греяната ракия

Празникът на сланината и греяната ракия събра в планинския град Априлци хиляди гости от цялата страна. “ Тези два дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Празникът е повод хората да видят каква невероятна природа имаме и..

публикувано на 24.02.24 в 16:42
Снимка: НЧ „Христо Ботев-1894“, с. Гостилица

В село Гостилица пресъздават обичая "Ялова понуда“

Ден след празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан, в Дряновското село Гостилица самодейците от местното читалище пресъздават народния обичай "Ялова понуда". Празникът е наситен е с много зрелищност и изненади и е посветен на раждаемостта.  Жените..

публикувано на 15.02.24 в 07:30
Снимка: НЧ „Съединение 1923” с. Бърдарски геран

Банатските българи канят всички на традиционно карнавално шествие

Най-големият пролетен празник, който връща по родните места банатските българи и в Румъния, и Сърбия, и в българското село Бърдарски геран се нарича Фършанги (названието  идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching и означава "карнавал"). Това..

публикувано на 09.02.24 в 10:25