Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди хора протестират в цялата страна заради обезобразеното 18-годишно момиче

Снимка: БТА

В над 40 града в цялата страна започна национален протест заради насилието над 18-годишното момиче в Стара Загора. Преди месец то е било нападнато и малтретирано в дома си, а обвиняем за деянието е 26-годишният й приятел Георги Георгиев.

В родния град на жертвата на насилие събитието е обявено като шествие в нейна подкрепа и за да окажат съпричастност голямо множество от хора се събраха пред съдебната палата. 

Многолюден е протестът и в столицата – стотици вече се намират пред съдебната палата и продължават да прииждат още хора. “Нито една повече”, “Насилието не е семейна ценност” гласят някои от издигнатите плакати. Хората настояват за оставката на съдия Татяна Гьонева, освободила насилника за нанасяне на лека телесна повреда, както и за законови поправки, с които интимният партньор да се третира наравно със съпруга, за да може жертвата да получи защита по Закона за домашното насилие.

Протести срещу случилото си и за оказване на солидарност с пострадалото момиче са свикани тази вечер и в Париж, Берлин и Копенхаген. 

Вижте още:

Важни законови промени подобряват работата по превенция и закрила от домашно насилие

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Среща на министрите Иван Кондов и Игли Хасани по време на 79-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

За София и Тирана Коридор №8 остава обща стратегическа цел

В Ню Йорк в рамките на есенната сесия на Общото събрание на ООН служебният външен министър Иван Кондов се срещна с министъра за Европа и външните работи на Албания Игли Хасани. Те обсъдиха динамиката на двустранните отношения. Изразили са готовност за..

публикувано на 23.09.24 в 12:18

България подкрепя реформирането на ООН

Трябва да модернизираме и подмладим Организацията на обединените нации (ООН), за да гарантираме, че тя остава актуална и способна да отговаря на предизвикателствата на 21-ви век. Това послание отправи премиерът Димитър Главчев на Срещата на върха за..

публикувано на 23.09.24 в 08:59
Мариян Иванов със съпругата си Аня и децата им

За 20 години България се е променила в много положителна посока

Животът е същински низ от случайности, които понякога го превръщат в истинска приказка. Една среща по време на българска вечер в дискотека в САЩ променя живота на сънародника ни Мариян Иванов и днес той е щастливо женен за съпругата си Аня, която е..

публикувано на 23.09.24 в 08:10