Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Here And There: Между два бряга“ представя български творци от САЩ

Снимка: culture-mfa.bg

На 2 август в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи ще бъде открита изложбата „Here And There: между два бряга“. Експозицията, с куратор проф. Василен Васевски, представя творби на 11 български художници, които живеят и развиват артистичния си потенциал отвъд Океана - Татяна Авджиева, Атанаска Тасарт, Станимира Радулова, Йордан Иванов, Люсиен Димитров, Василен Васевски, Мариана Калъчева, Камелия Томанова, Евгения Петрова, Иван Михов и Кирил Манасиев. В програмата на събитието със свое солово изпълнение ще се включи и цигуларката Благомира Липари, която от години живее и работи в САЩ.
Обединяващото звено на художниците в изложбата е не само сходната им лична история, но и групата "Български художници зад граница", създадена през 2007 г. с цел сътрудничество в сферата на изкуството за разпространение и запазване на българската култура в чужбина. В своята досегашна история членовете на кръга са записали над тридесет изложби, множество участия във фестивали, конкурси и други културни прояви, които са ги превърнали в неизменна част от живота на българите в Чикаго и САЩ, съобщават от Държавния културен институт.
„Сега, като прелетни птици, те се завръщат за кратко отново там, откъдето някога са отлетели. Особената им позиция на мост между два бряга и на пребиваващи в два свята им позволява да се стремят към общозначимото в изкуството като примиряват/събират тясно националното и космополитното, както и българските с американските традиции в изкуството…" - пише в текста си към изложбата Проф. Василен  Васевски, член на кръга на „Български художници зад граница“, Чикаго. 

Повече за изложбата и за работата на Държавния културен институт към министъра на външните работи ще чуете в предаването ни "България днес", тази вечер от 19:00 часа. Специален гост е Снежана Йовева-Димитрова, директор на Института.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Световната среща на българските медии в Украйна ще е в хибриден формат

Деветнадесетата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция, ще се състои между 18 и 21 юни в 3 града в Украйна – Одеса, Болград и Измаил, където има големи български общности. Темата на тазгодишното..

публикувано на 17.06.24 в 08:35
Християн Пендиков

Македонската съдебна система проточва делото за пребития българин в Охрид

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с множество отлагания, понякога доста смешни, коментира пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. Тя напомни, че последното заседание в Охрид е било отложено по..

публикувано на 12.06.24 в 11:14
Калина Панделова

Ниската активност – послевкус от изборите в САЩ

В 6 часа българско време затвориха и последните избирателни секции по западния бряг на САЩ -  Лос Анджелис, Сан Франциско, Феникс, Лас Вегас, Сиатъл... Общо взето остава впечатлението за ниска изборна активност, каза кореспондентът на БНР в Чикаго..

публикувано на 10.06.24 в 11:10