Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози разбулват тайните на римската крепост Кастра Мартис

Снимка: Община Кула / БТА

След близо половин век прекъсване, през този археологически сезон са възстановени археологическите проучвания на римската крепост Кастра Мартис в центъра на северозападния граничен град Кула. Това е третият по големина и по значение римски археологически обект врайонана град Видин, след Рациария и Бонония, твърди ръководителят на обекта доц. д-р Здравко Димитров от Национален археологически институт с музей при БАН, цитиран от БТА.

Екипът е започнал проучвания в източната крепостна стена. Направени са 4 дълбоки сондажа и са открити над 30 ценни находки, които показват, че крепостните стени на Кастра Мартис са изграждани върху останки на други древни поселища - праисторически и тракийски.

По време на археологическите разкопки са открити множество монетите от III - IV век. Това е времето на император Константин и неговите наследници. През същия период са изградени и голямата крепост на Бонония край Видин, на Феликс Ромулиана (Гъмзиград) до днешния Зайчар в Сърбия. Потвърждава се фактът, че Кастра Мартис е една от големите крепости в цялата система на укрепване на този район на дунавския лимес, обобщи доц. Димитров.

Разкопките са финансирани със средства от Община Кула, а кметът Владимир Владимиров се надява  те да продължат и в бъдеще, като за целта ще се потърси и национално финансиране или финансиране по проекти, съобщава БНР-Видин.

Съставил: Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Ценни реликви в "Етъра" припомнят делото на революционера Георги Бенковски

Пушката на Георги Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание , както и автентични документи са сред реликвите, които разказват за живота на революционера, преди да стане част от организаторите на въстанието, превърнало се в прелюдия..

публикувано на 01.03.24 в 06:10

Почитаме паметта на Свети Серафим Софийски

В руската църква “Св. Николай Мирликийски” тържествено беше почетена паметта на Свети Серафим Софийски. Службата оглави мелнишкият епископ Герасим в съслужение с предстоятеля на храма отец Владимир Тишчук и свещенослужители от българската и руската..

публикувано на 26.02.24 в 15:45
Цветана Джерманова

Почина последната оцеляла лагеристка от Белене

На 95 години почина Цветана Джерманова - последната оцеляла жена, която е била репресирана като затворник в лагерите в Белене и в Босна. Цветана Джерманова е родена на 20.03.1928 г. в село Лесковец, област Перник. От 1942 до 1946 г. учи в..

публикувано на 26.02.24 в 14:58