Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози разбулват тайните на римската крепост Кастра Мартис

Снимка: Община Кула / БТА

След близо половин век прекъсване, през този археологически сезон са възстановени археологическите проучвания на римската крепост Кастра Мартис в центъра на северозападния граничен град Кула. Това е третият по големина и по значение римски археологически обект врайонана град Видин, след Рациария и Бонония, твърди ръководителят на обекта доц. д-р Здравко Димитров от Национален археологически институт с музей при БАН, цитиран от БТА.

Екипът е започнал проучвания в източната крепостна стена. Направени са 4 дълбоки сондажа и са открити над 30 ценни находки, които показват, че крепостните стени на Кастра Мартис са изграждани върху останки на други древни поселища - праисторически и тракийски.

По време на археологическите разкопки са открити множество монетите от III - IV век. Това е времето на император Константин и неговите наследници. През същия период са изградени и голямата крепост на Бонония край Видин, на Феликс Ромулиана (Гъмзиград) до днешния Зайчар в Сърбия. Потвърждава се фактът, че Кастра Мартис е една от големите крепости в цялата система на укрепване на този район на дунавския лимес, обобщи доц. Димитров.

Разкопките са финансирани със средства от Община Кула, а кметът Владимир Владимиров се надява  те да продължат и в бъдеще, като за целта ще се потърси и национално финансиране или финансиране по проекти, съобщава БНР-Видин.

Съставил: Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49
д-р Мустафа Хаджи

Съпричастието е в същината на празника Курбан байрам

Хората с мюсюлманско вероизповедание в България празнуват Курбан байрам. "К урбан е арабска дума, която означава приближаване. Ч рез  жертвеното животно мюсюлманите правят всичко възможно да се доближат до милостта на Аллах" – посочва в..

публикувано на 16.06.24 в 07:45