Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Денков: От първия ден гасим пожарите на служебното правителство

Има договорени стъпки за прекратяване на концесията на пристанище "Росенец"

| обновено на 03.08.23 в 16:13
Снимка: БТА

Очевидни управленски грешки, нарушаване на правилата и гасене на пожари в повечето министерства още от първия работен ден – така премиерът Николай Денков обрисува полученото наследство от служебния кабинет.  

По думите му, милиарди левове са под риск или загубени; през м.г. не е представен проект за редовен бюджет, каквото е изискването по закон, а впоследствие предложеният е с раздут дефицит от 6,4%; заради забавени реформи и пропуснати инвестиции по Плана за възстановяване и устойчивост има риск да не получим част от средствата през 2023 г. 

Николай Денков даде редица примери – един от тях засяга договора с турската държавна фирма “Боташ” за покупко-продажба и доставка на природен газ, който, според него, е неравнопоставен за наша сметка.  

Премиерът обясни, че турската фирма получава достъп до българския и до европейския пазар, докато ние нямаме такъв до турския. Освен това 13-годишният договор ни задължава със стотици милиарди левове годишно дори при положение, че не внасяме заложените количества газ.  

“Министърът на енергетиката е поел ангажимент да се опита да договори максимално добри условия за България с пълно уважение към турската страна, но той е поставен в една изключително трудна и неизгодна позиция”, заключи Николай Денков по време пресконференция по актуални теми, залегнали в управленската програма на правителството, в която взеха участие и петима министри от кабинета

Има договорени стъпки за прекратяване на концесията на пристанище "Росенец", каза премиерът

Николай Денков заяви, че концесията на пристанище „Росенец“ може да бъде прекратена, а в договора са описани действията при такава стъпка. Относно предложението на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС за прекратяване на двегодишната дерогацията за рафинерията "Лукойл" за работа с руски петрол, Денков каза, че няма окончателно решение на парламента, но вече се анализират икономическите рискове от подобна стъпка. "За нас е важно рафинерията да работи без прекъсване, за да се осигурят необходимите горива в България и в региона на цени, подходящи за населението", посочи премиерът в отговор на въпрос на руската агенция ТАСС.
"Трудно ще се справим без работеща рафинерия в страната, независимо, кой оперира. Нямаме инфраструктура, жп вагони и автотранспорт, с които да бъдат пренасяни внасяни по море продукти. Според последните справки на Европейската комисия и в Гърция, и в Румъния производствената цена на горивата е с 15-25 стотинки по-висока от тази, на рафинерията в България, което означава, че и цените ще бъдат по-високи", каза вчера пред БНР Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15