Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наказват виновните за замърсяване на река Девинска

Снимка: Кремена Данева

Образувано е досъдебно производство по случая със замърсяването на река Девинска, което се наблюдава от Районната прокуратура в Смолян, информира Апелативната прокуратура в Пловдив. Замърсяването е предизвикано от нерегламентираното заустване на отпадни води от бутилиращата компания „Девин“ ЕАД, на която е съставен акт. По думите на Екатерина Гаджева, директор на РИОСВ – Смолян, ще се търси максималният размер на санкцията. 

Освен това бутилиращата компания е задължена със собствени средства да извърши зарибяване, съгласно подписан договор за дарение с местното сдружение на ловци и риболовци в Девин. Предвижда се във водите на р. Девинска да бъдат пуснати общо около 300 кг риба, като първото зарибяване е на 8 август с около 120 кг балканска пъстърва, уточни кметът на Девин.


След сигнална тел. 112 за плуваща умряла риба в реката, екип на екоинспекцията незабавно е извършил проверка на място. Те са установили, че заустването е станало в момент на подмяна на помпи, които изпомпват отпадните води към канализационната мрежа на града. Вместо в канализацията обаче, мръсните води се озовали в река Девинска. Предстои анализ на пробите на речните води, който се очаква да е готов в началото на следващата седмица, научи БНР-Пловдив. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Качеството на въздуха около взривения склад за фойерверки до Елин Пелин е в норма

Измерванията за качеството на въздуха, направени от мобилната станция на Столичната община до момента показват, че стойностите за качество на въздуха са в норми, съобщи общината. Данните за измерените концентрации за фини прахови частици 10, ФПЧ 2,5,..

публикувано на 26.07.24 в 09:49

Един загинал при взрив в склада за фойерверки край Елин Пелин

Почина мъжът, пострадал след взривовете в склада за фойерверки до село Елин Пелин. Проф. Николай Габровски от МБАЛСМ "Пирогов", където бяха приети пострадалите,  уточни, че лекарите са направили всичко по силите си и изрази съболезнования към близките...

публикувано на 26.07.24 в 09:02

ОБНОВЕНА: Подпалиха се складове за фойерверки край Елин Пелин, разпоредена е незабавна евакуация

Между град Елин Пелин и село Елин Пелин избухна пожар в склад за фойерверки, предаде БТА. В резултат на експлозията двама души – мъж и жена са с изгаряния трета степен и опасност за живота. Разпоредена е незабавна евакуация за жителите на село..

публикувано на 25.07.24 в 20:55