Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българите в Азербайджан са мост в двустранните отношения

Мария Гусейнова за безпрецедентните заслуги на Гейдар Алиев в развитието на българо-азербайджанските връзки

Мария Гусейнова и дъщеря ѝ Диана Ализада в студиото на „Радио България“
Снимка: Десислава Семковска

Макар България да е сред първите държави, които признават независимостта на Република Азербайджан през 1991 г. и установява с нея дипломатически отношения, именно официалното посещение на тогавашния президент Гейдар Алиев у нас четири години по-късно става повратна точка в отношенията между двете страни. Тогава е подписан Договор за приятелски отношения и сътрудничество и започва активна работа във всички сфери. Днес делото на общонационалния лидер на азербайджанския народ продължават неговият наследник Илхам Алиев и Фондацията „Гейдар Алиев“, а здравата връзка между двата народа е българската общност там, както и неуморният председател на Общественото сдружение „Подкрепа на развитието на азербайджанско-българската дружба“ Мария Гусейнова.

„Гейдар Алиев изигра голяма роля за целия азербайджански народ, в това число и за българите в Азербайджан – за тяхната независимост, съхраняване на българския език, обичаите и традициите. Той създаде условия българите да живеят в независим, светски Азербайджан, да имат същите права и задължения като всеки гражданин на държавата – право на живот, на национална принадлежност, език. Потвърждение на моите думи за спокойната приятелска обстановка – казва Мария Гусейнова – е политиката на Гейдар Алиев по отношение на националните малцинства, техните духовни ценности и конкретно на българите в Азербайджан. От 2005 г. издаваме международно списание на български език „Акорд“, в което разказваме за политиката, икономиката, културата, историята на двата народа. И не срещнахме никакви прегради по въпроса защо това списание излиза на български език.“

Гейдар Алиев винаги е подчертавал, че „огромно влияние за укрепването на приятелските отношения между две страни имат културните и научните връзки“. И не случайно през 2015 г. Фондацията „Гейдар Алиев“ избира българския град Велико Търново за първата азербайджанска инвестиция в сферата на културата в Източна Европа, включвайки се във възстановяването на Архитектурно-музейния резерват „Трапезица“.  


За „Трапезица“ чух много хубави отзиви от българския народ. Те са много благодарни на председателя на фондацията, първата дама на Азербайджан и посланик на добра воля на ЮНЕСКО Мехрибан Алиева за това отношение към българските културни, архитектурни и национални съкровища – казва Мария Гусейнова. – Българите и азербайджанците имат много общи неща – гостоприемство, кухня, толерантност към другите народи и религиите. Връзките между двата народа са много топлосърдечни и са необходима основа за укрепване на нашите дружески отношения. Тези две страни са ми много близки. България е историческата родина на моите предци, родена съм и живея в Азербайджан, и винаги, когато се срещам с българи, казвам: „Аз съм азербайджанска българка“. И го казвам с гордост.“

Още един показателен пример за отношението към родните достижения и таланти е назначаването на българката Мариана Василева, главен треньор на азербайджанския национален отбор по художествена гимнастика, за заместник-министър на младежта и спорта на Азербайджан.

Мариана Василева
На 10 август от 17:00 часа, в конферентната зала на Съюза на българските журналисти в София, ще се проведе вечер, посветена на 100-годишнината от рождението на общонационалния лидер на азербайджанския народ. Събитието е под наслов „Незаменимата роля на Гейдар Алиев в азербайджанско-българските отношения“. 

Снимки: Десислава Семковска, museumvt.com, azerforum.com

Още от категорията

Българин с две трансплантации изкачи най-високия връх на Африка

Българин с две трансплантации - на сърце и бъбрек, покори най-високия връх в Африка - Ухуру (5895 метра) в планината Килиманджаро в Танзания.  Хасковлията Георги Пеев съобщи за успеха си, който е  постигнат сутринта на 7 декември в 6:36 часа българско..

публикувано на 07.12.23 в 12:07

Женско коледно парти с благотворителна цел в Чикаго

Женско парти с благотворителна цел постави началото на коледните празници в Чикаго, съобщи Сдружение "Българка"- Чикаго. По време на събитието, организирано съвместно с Културния център "Българика", бяха събрани близо 7 хил. долара. Част от средствата ще..

публикувано на 06.12.23 в 18:30
Райна Манджукова

Райна Манджукова на среща с българската общност в Германия

От днес до неделя изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина Райна Манджукова гостува в Мюнхен (6-10декември), където ще се срещне съссънародниците ни в Германия, съобщиха от Агенцията. Според програмата на работното помещение..

публикувано на 06.12.23 в 16:34