Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриел от Румъния: Знам, че обичате много България, но обичайте я чиста!

7
Снимка: Facebook /Румънеца Чисти България

„Казвам се Габриел и съм един румънец, който живее в Лондон. От време на време си идваме в България. И реших да стана доброволец. Искам да обединим хората и общините и да даваме личен пример. Щом един румънец, живеещ в Англия, може да чисти България, значи и вие можете. Знам, че обичате много България, но обичайте я чиста!“ – така румънецът Габриел започва видео обръщението си към българите, което е качил в своята фейсбук страница „Румънеца чисти България“. Целта му е да вдъхнови сънародниците ни да направят страната си по-чиста и приветлива.

Вижте обръщението на Габриел, публикувано във Фейсбук:


Той е инженер агроном. Научил е чудесен български от съпругата си, която е варненка. Българо-румънското семейство живее в британската столица, но редовно пътува до Варна, а също и до София, където едно от децата посещава физиотерапия заради рядък синдром.


През март, докато чака детето му да излезе от процедури, в продължение на седмица, по 1-2 часа на ден, Габриел почиства зелените площи в близост, които са неподдържани, частично превърнати в паркинг и дори в нерегламентирано сметище. По този начин румънецът иска да допринесе за чистотата на София. А когато се връща във Варна, той продължава с безкористния си труд и пример, научаваме от репортажа на Александър Йорданов от БНР-Варна, който разговаря с него на детска площадка в квартал „Трошево“:

„Даже на тази площадка моето дете, което още не е проходило, лазеше на четири крака и отиде там, където прилича на пясъчник, казва Габриел. И там видях, че има много висока трева. Разрових тревата и намерих пирони и три остри метални предмета, които стърчаха, които са опасни за живота. Отидох при кмета и му казах. Дойдоха след 3-4 дни и ги изрязаха. Сега реших направо да разчистя мястото, защото има много трева тук, между плочките и там също!"

Последната акция на Габриел е преди дни в столичния квартал „Хиподрума“. Благодарение на безвъзмездните му усилия, детската площадка на улица „Софийски герой“ е неузнаваема - няма и помен от грозните графити и рисунки по съоръженията. Румънецът е публикувал снимки от площадката със следния призив: „Моля ви да се грижите за тази площадка, където е мястото на най-хубавите спомени на повечето деца. Малко ацетон, една гъба и след това вода ще премахнат рисунките, ако някой пак реши да я вандализира“.


Така Габриел иска да покаже, че истинският патриот не просто обича своята страна, но се грижи да е чиста. По думите му, не всички западноевропейски държави имат такава богатата история и чудесни пейзажи като България, но е тъжно да се виждат отпадъци в градовете и в планините ни:

„Трябва да се грижим първо за себе си и да си помогнем сами, а не да чакаме на някой друг. Защото ако обвиняваме кмета и после кмета каже, че хората правят боклука, така ще се обвиняваме 50 години и ще живеем в мръсотия" - казва в заключение Габриел.

Румънският гражданин и съпругата му планират да се преместят в София и доброволческите му акции да стават все по-редовни.


Вижте още:

Текст: Венета Николова /по материал на Александър Йорданов от БНР-Варна

Снимки: Facebook /Румънеца Чисти България

Галерия

Още от категорията

Д-р Евгения Вукадинова от Рим – здравеопазването ни е много комерсиализирано и това вреди на имиджа на България

В Италия пристига заедно с приятеля си уж за две седмици, без да подозира, че съдбата има други планове за нея. Днес, 30 години по-късно, д-р Евгения Вукадинова отдавна се е разделила с партньора си, има 24 годишна дъщеря и е все още в Рим, където е..

обновено на 01.03.24 в 10:15

Преводачът Мариян Петров: Между народите на България и Северна Македония турбуленции няма

Макар България да бе първата държава, признала независимостта на своята съседка, още на 15 януари 1992 година, македонската култура, с известни изключения, не е достатъчно позната в страната ни. Затова Културният център на Република Северна Македония у..

публикувано на 29.02.24 в 10:55
Славчо Пеев

Отиде си обичаният актьор Славчо Пеев

Почина известният и обичан български актьор и режисьор Славчо (Светослав) Пеев, съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. "Благодаря за смислените мигове. Аплодисменти и поклон!", написа Сърменов в профила си във Фейсбук. Славчо Пеев е роден..

публикувано на 27.02.24 в 17:25