Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елит и новаторство в графиката от цял свят събира Международното биенале във Варна

4
Снимка: БТА

Варна е домакин на най-голямото графично биенале на Балканите. Тази година в него се представят художници от 53 държави, като с много силно участие са артистите от Мексико, Тайланд, Япония, представени са и държави като Южна Африка, Бангладеш, Чили, Пуерто Рико, Полша, Канада, Доминиканската република.

Варненското Meждународно биенале на графиката е не само най-мащабното на Балканския полуостров, но и едно от най-дългогодишните в света. Неговата над 40-годишна история го нарежда сред най-авторитетните събития, показващи тенденциите в световното и в българското графично изкуство. От подадените близо 623 чуждестранни графики от 390 автори, тази година за участие са селектирани 210 автори, а българското представяне включва 114 автори с общо 158 графики.


Участниците от Тайланд поставят своеобразен рекорд по участие на най-млади автори. Повече творби от обичайното идват и от съседна Северна Македония. "Това доказва, че Варненското биенале е търсен форум от художниците в различни държави и утвърждава авторитета си с всяко следващо издание" – казва директорът на Галерията за графично изкуство в Морската ни столица Венцеслав Антонов: "В това издание, вече след пандемията, се усеща едно успокояване сред графиците. Радва ни, че българското участие определено е най-доброто от много години насам".

Домакин на форума са залите на Градската художествена галерия "Борис Георгиев".

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14