Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неблагоприятните метеорологични условия намалиха добива на зърнени култури в България

Състоянието на пролетните земеделски култури – царевица и слънчоглед, в по-голямата част от страната е незадоволително, а на определени места дори тревожно, съобщи кореспондентът на БНР в Добрич Мая Щърбанова. 

Предвижданията на земеделските производители са за изключително ниски добиви, приближаващи се до критичната 2020 година. Причината за това са метеорологичните условия през последните месеци, липсата на валежи и екстремно високите температури, придружени със силен южен вятър. 

Проблем е и несигурният пазар, както и цените на земеделската продукция на борсата. 

В област Добрич засетите площи са 932 730 декара маслодаен слънчоглед и близо 950 000 декара с царевица, но загубите от пропадналата продукция са големи - само в района на Шабла са около 2000 декара.

Областните служби по земеделие буквално са затрупани със заявления за огледи от пострадали производители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Велощафета Sofia Bike Relay в центъра на София в Деня на независимостта

В днешния Ден на независимостта от 10.00 часа ще се проведе първата по рода си корпоративна колоездачна щафета. Стартът на събитието, наречено Sofia Bike Relay, ще бъде даден пред националния стадион "Васил Левски" в София. Всеки от фирмените..

публикувано на 22.09.24 в 06:35
Димитър Главчев

България участва в Срещата на върха за бъдещето в Ню Йорк

Служебният премиер Димитър Главчев е на визита в САЩ, за да участва в Срещата на върха за бъдещето. Форумът, който се провежда на 22 и 23 септември в Ню Йорк, е основното събитие през т.нар. Седмица на високо равнище на ООН, в която участват държавните и..

публикувано на 22.09.24 в 06:10

Слънчево и приятно топло на 22 септември

През нощта ще се изясни почти над цялата страна. В сутрешните часове на места в низините и котловините временно ще има намалена видимост. В неделя над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Облачността над североизточните райони и..

публикувано на 21.09.24 в 18:05