Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът ще уведоми “Лукойл” за прекратената концесия на терминал “Росенец”

Снимка: Ани Петрова

Правителството ще уведоми “Лукойл” за прекратяването на договора за предоставяне на концесия върху пристанищен терминал “Росенец” – част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Концесионният договор беше прекратен с поправка в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Решението на кабинета идва след изявлението на премиера Николай Денков по БНР, че отнемането на концесията ще се забави, ако Конституционният съд реши да разгледа по същество искането на президента Румен Радев срещу изменението на закона.

Държавният глава сезира КС за прибързаното прекратяване на концесията на пристанище “Росенец” с мотива, че решенията в областта на енергетиката трябва да почиват върху необходимостта от надеждност и непрекъсваемост на доставките на суровини и на гарантирането на достъпни цени за гражданите и индустрията.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Преображение ще вали само в североизточните райони

През нощта ще преобладава ясно време, главно над Северна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Във вторник , 6 август, облачността ще е променлива, по-значителна в..

публикувано на 05.08.24 в 19:40
Димитър Главчев

Правителството отпусна средства за по-високи заплати във висшите училища

С прието днес постановление на Министерския съвет са одобрени  допълнителни разходи в общ размер 184 милиона лева за увеличаване на възнагражденията във висшите държавни училища и научни организации, считано от първи април тази година. Така се..

публикувано на 05.08.24 в 19:26

България днес - 5 август 2024 г.

Българският корен и как той присъства в живота на българчетата, родени в чужбина – това е нишката в "България днес" на 5 август. Повод за темата е предстоящото на 7 август тържествено събитие, на което Изпълнителната агенция за българите в..

публикувано на 05.08.24 в 19:00