Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български ученици спечелиха медали от световна географска олимпиада

Снимка: Министерство на обарзованието

4 медала спечелиха българските ученици на международна олимпиада по география в Бандунг, Индонезия - XIX iGEO. Те се състезаваха с още близо 200 участници от 46 държави, съобщи образователното министерство. В надпреварата младежите положиха тест, мултимедиен изпит и работиха на терен.

Със златни медали са Денис Урумов от 91-а Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов” в София и Михаил Паскалев от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна. Бронзови отличия взеха Атанас Иванов от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ и Александър Илиев от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“.

Ръководители на отбора са доц. д-р Димитър Желев от Софийския университет и гимназиалният учител Даниел Христов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще се опита да влезе в еврозоната на 1 юли 2025 г.

114 депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", ДПС и 10 независими подкрепиха на първо четене законопроекта на правителството за въвеждане на еврото в България. Нормата утвърждава, че през първия месец ще се ползват и двете..

публикувано на 26.07.24 в 18:11

Обстановката в Елин Пелин се нормализира, отмениха евакуацията

Към този момент обстановката в община Елин Пелин, където преди ден се взривиха складове за фойерверки и пиротехника, е овладяна, съобщи пресцентърът на Общината. Отменено е частичното евакуиране и гражданите могат да се приберат в домовете си...

публикувано на 26.07.24 в 18:08
Доц. Гранберг

В Швеция се преподава бакалавърска и магистърска програма по старобългаристика

Гьотеборгският университет е може би единственият в света, в който класическият старобългарски език е самостоятелна специалност. Това пишат от в-к "Аз-буки" в новия си брой. Класическият старобългарски език не се изучава нито в рамките на българската..

публикувано на 26.07.24 в 18:05