Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия спира доставката на резервни части за военна техника за неприятелски държави, включително България

Дмитрий Шугаев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще спре доставките на резервни части за военна техника за неприятелски държави, включително за България. Отнемат се и лицензите за ремонт на военна техника руско/съветско производство. Решението, което засяга авиационната техника, е ответна мярка за предаването на руска и съветска военна техника на Украйна. Това обяви днес Дмитрий Шугаев, ръководител на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Русия, по време на форума "Армия-2023".

Пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че има единични случаи, в които български предприятия работят с такива лицензи. В тези случаи предприятията търсят алтернативни източници на ноу-хау, каза Тагарев. По думите му Русия има много по-големи претенции, които не са признати от българската държава и няма да бъдат признати.

Министърът увери, че рисковете за сигурността в Черно море са обект на постоянен анализ и се обсъждат различни варианти за действие. Повод за коментара му беше случаят с предупредителен огън срещу търговски кораб в Черно море в непосредствена близост до Българската икономическа зона. По информация на Тагарев, корабът вече достигнал назначението си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09
Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45