Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Параклис, обитаван от риби и полегнала на дъното русалка – подводни приключения край Приморско

Снимка: скрийншот

Местността "Крокодилите" в района на Приморско е магнит за търсачи на силни усещания. През лятото именно оттук започва подводното приключение на любителите гмуркачи, с помощта на опитни инструктори. Условието е да не духа силен вятър и морето да е спокойно. Туристите получават подходяща водолазна екипировка и подробен инструктаж. "В местността "Крокодилите" имаме прекрасна лагуна с малки рибки, където обучаваме хората да се адаптират към подводните условия, след което елегантно, по релефа на дъното, слизаме по-надълбоко" – обяснява Тодор Попов от водолазен център "Посейдон", организатор на атракцията.

Докато се реят в безтегловност, гмуркачите наблюдават различни видове риби и рифове с причудливи силуети. А най-вълнуващият момент е когато се изправят очи в очи с … русалка. Изящната каменната скулптура е била поставена тук преди няколко години, с идеята да разпалва въображението на подводните пътешественици.

"Тя е в естествен ръст. Тежи около 700 кг. Представлява жена с хубави гърди и лице с разпуснати коси. Полегнала е на чисто скалисто дъно, за да не я зарови пясъкът. Надолу е с подвита опашка. Потопена е на 12 м под водата до една висока стена с малки пещери, където се крият морски врани. Това са много красиви риби с прозрачни перки и опашка с виолетов край. Движат се бавно на стада край водолазите и после се прибират в тяхната къщичка-пещера. Цялата стена е покрита с черна мида, защото там, където има мида, има и живот. Там е пълно с риби и раци", разказва Тодор Попов.

Русалката не е единственото човешко творение, което "примамва" туристите на морското дъно. Преди десетина години, съвсем близо до каменната скулптура, на 7 метра под водата, беше изграден параклисът "Св. Николай Чудотворец", който е изцяло съобразен с каноните на българската православна църква.


Върху древен камък, който служи за олтар, са поставени кръст и свещник, а ликът на светеца е изработен от бронз. В храма откриваме също църковни текстове и друга църковна утвар.

Какви умения трябва да притежаваме, за да се гмурнем на дъното на Черно море, в района на "Крокодилите"? "Никакви! Справяме се с всякакви случаи, имали сме и туристи, които не могат дори да плуват!", категоричен е Тодор Попов. И добавя с чувство за хумор:

"Това го умеем, защото сме по-добри от шамани! След като хванем ръчичката, която се опитва да си забие ноктенцата в нашата фина кожа на пръстите, ние успяваме да я разчупим, да я отпуснем! И докато не се почувства комфортно и не свикне да диша под вода, не тръгваме никъде. Под водата правим снимки с GoPro. И после те могат да си ги качват в Инстаграм, Фейсбук, Тик Ток…


Снимаме ги както на подводния параклис, така и със сложени ръце зад главата край легналата красива гола русалка. И после ги караме да правят сърчица. И те качват снимките с надписи "Ние обичаме русалки", "Ние обичаме параклиси", "Ние обичаме дайвинга". А на финала, попълваме сертификат, че са изпълнили програмата "DiscoverScubaDiving" с печат от нашия център, заключва Тодор Попов.

Вижте още:

Снимки и видеа: Водолазен център „Посейдон“, SubDiving

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

Посрещат първия турист на “Царевец” с изненади

Първият турист на крепостта “Царевец” – един от най-посещаваните исторически обекти в страната, днес ще бъде удостоен със специално внимание по случай Новата година, съобщиха от Регионалния исторически музей във Велико Търново. В 12,00 ч., когато..

публикувано на 01.01.24 в 07:00

Заверките за 100-те Национални туристически обекта са вече и дигитални

Към 30 000 туристи годишно посещават и се регистрират в обектите от Националното движение "Опознай България - 100 Национални туристически обекта". Продаваните книжки на движението годишно са до 17 000. През 2023 г. туристите посетили обектите нарастват..

публикувано на 30.12.23 в 16:01

Пуснаха допълнителни автобуси, за да компенсират спрелия Симеоновски лифт

Симеоновският лифт неочаквано спря. Кметът на София Васил Терзиев нареди спешно свикване на комисия, която да разследва мистерията.Терзиев сподели във Фейсбук, че като много софиянци е останал неприятно изненадан, че съоръжението не работи. В..

публикувано на 30.12.23 в 09:21