Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Премиерът на Косово неофициално гостува в Тетово и Скопие


По покана на общинските кметове, премиерът на Косово Албин Курти посети неофициално Тетово и Скопие. По време на посещението си Курти заяви, че Северна Македония трябва "да стои по-близко до Косово, Албания и България и по-далеч от Сърбия, която не се е дистанцирала нито от Слободан Милошевич, нито от Владимир Путин". Според Курти, така Скопие ще е по-близо до членството в ЕС, а Балканите ще станат по-сигурни. 

Македонският президент Стево Пендаровски и премиерът Димитър Ковачевски се възмутиха, че на събитията е имало знамена на "Велика Албания". Пендаровски поиска санкции за организаторите. Пред телевизия "Pink", сръбският президент Александър Вучич окачестви посещението като "скандал на скандалите".

Антиваксъри нападнаха здравното министерство на Румъния


Протестиращи срещу ваксините, симпатизанти на националистическата партия "Алианс за единство на румънците", щурмуваха здравното министерство в Букурещ, предаде телевизия DiGi24. Екстремистите опитаха да стигнат до кабинета на министър Александру Рафила, но бяха спрени от жандармерията. Преди това Рафила отказа да приеме делегация на антиваксърите, които се противопоставят срещу задължителната ваксинация, готвена от властите. С викове „Ваксините са отрова“, "Без диктатура" и "Свобода" събралите се искаха оставката на министъра. 

"Уверявам ви, че по-голямата част от тези, които са тук, възрастни хора, са били ваксинирани като деца, едва ли са били отровени, но мисля, че е интоксикирана една политическа партия, която абсолютно безотговорно атакува устоите на общественото здраве", коментира Рафила.

Властите ще реформират сдруженията на футболни фенове в Гърция


Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че сдруженията на футболните фенове ще бъдат закрити. Ще ги заменят официални сдружения към клубните централи. Изявлението дойде след среща на премиера с президента на УЕФА Александър Чеферин, гръцки министри и собствениците на отборите "Олимпиакос", АЕК, ПАОК и "Панатинаикос", обяви ert.gr. Полицията поема контрола над пропуска на феновете на стадионите. Премиерът предупреди, че ако се наложи, като крайна мярка, отборите могат да бъдат изключвани от евротурнирите. 

До мерките се стигна след мача между "Динамо Загреб" и АЕК Атина на 7 август. Тогава, при сблъсък на фенове, бе убит запалянко на АЕК. Атина остро осъди и критиките на хърватския президент Зоран Миланович, че арестуваните след сблъсъците хървати са "били държани в плен все едно се води война".

Сръбска телевизия използва изкуствен интелект за политическа сатира

Драган Джилас
Близката до управляващите сръбска телевизия "Pink" излъчи видеоклипове, създадени от изкуствен интелект. Като сатирична поредица са показани фалшиви изявления на опозиционни политици, в които те обиждат свои колеги с изкуствено генерирани думи. Засегнатият Драган Джилас заяви пред вестник "Danas", че "това не е сатира, а класическа измама на гражданите". Той ще съди медията, за да спре излъчването на монтажите, "защото утре може да излъчат как някой от опозицията казва, че иска да убие президента, което ще се стори достоверно на хората", добавя Джилас. 

Изкуственият интелект и използването му в медиите не са регламентирани в Сърбия. Собственикът на "Pink" Желко Митрович обяви в Twitter, че готви нова телевизия, наречена "Главна ТВ". Тя ще е без служители, изцяло с изкуствен интелект.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: kryeministri.rks-gov.net, digi24.ro, ЕПА/БГНЕС

Още от категорията

Невяна Филева от сдружение „Енерджи“

Около 1200 украински деца са били записани в детски градини и училища във Варненско

През изминаващата учебна година около 1200 украински деца са били записани в детски градини и училища във Варненска област, съобщиха от сдружение "Енерджи", което е част от Общностния център за закрила и включване на бежанци в крайморския град. В..

публикувано на 24.06.24 в 14:29
Доц. д-р Спас Ташев

Евроинтеграцията няма да е сред водещите приоритети на новоизбраното правителство на Северна Македония

Празникът Свети Дух в България се отбелязва и като Ден на Македония. Традицията тръгва още след Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.), като първоначално е бил Ден на борбата за Македония и Одринско, а след Първата световна война е станал "Ден..

публикувано на 24.06.24 в 13:05

Все още не са загасени големите пожари в Сакар планина

Продължава борбата с големите пожари, които вчера избухнаха в Сакар планина на територията на общините Харманли и Любимец, съобщи директорът на Областната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в Хасково Митко Чакалов. От..

публикувано на 24.06.24 в 09:00