Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Празник на Витоша по повод 128 години туристическо движение в България

20
Снимка: БТС

В Деня на туризма България чества 128 години от началото на организираното туристическо движение в страната. По традиция празникът се провежда на близката до столицата ни планина Витоша, където на 27 август 1895 г. е осъществено първото масово туристическо изкачване на Черни връх (1290 м). Покоряването на най-високата точка на Витоша става след публикуването на фейлетон-покана "До софийските любители на българската природа" на писателя, общественик и основател на Организираното туристическо движение в България – Алеко Константинов-Щастливеца.


Официално празникът на Черни връх днес ще започне в 11:45 часа с награждаването на призьорите от „Витоша рън 2023“ – състезание по планинско бягане от НДК в центъра на столичния град до Черни връх.


Планинските лифтове на Витоша това лято работят всяка събота и неделя при благоприятни метеорологични условия. От Българския туристически съюз (БТС) информираха, че в Деня на туризма на разположение на планинарите ще са Кабинков лифт Симеоново, както и лифтовете „Витошко Лале“ 1 и „Витошко Лале“ 2.


Вижте още:

Още фотографии от Черни връх и планината - в нашата галерия под публикацията. 

Снимки: Красимир Мартинов, БГНЕС

Още от категорията

България представя възможностите си за целогодишен здравен туризъм в Австрия

Възможностите за целогодишен здравен туризъм в България бяха представени в Австрия, като акцентът беше поставен върху медикъл/СПА и уелнес дестинациите. Събитието се проведе с подкрепата на Министерството на туризма и със съдействието на посолството..

публикувано на 23.11.23 в 13:05

Силен зимен сезон очакват от туристическия бранш

Туристическият бранш предрича силен зимен сезон, обвързан не само със ските и снега, съобщи за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Предвижда се засилен интерес и към балнео, СПА и уелнес отдиха, свързан с предстоящите..

публикувано на 22.11.23 в 11:56
Крепостта „Баба Вида”

История, вино и природа – Видин като атрактивна дестинация за круизни пътешествия

" Открийте крепостта "Баба Вида" – най-големия запазен средновековен замък в България. Като алтернатива посетете местен дом за демонстрация на традиционно българско кисело мляко и баница –  сладкиш, който ще можете и вие да приготвите" – т ака..

публикувано на 20.11.23 в 12:55