Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 15 ноември е срокът за „Неразказаните истории на българите“

Програмата е насочена към българските общности зад граница

Снимка: БГНЕС

По новата програма, обявена от Министерството на образованието и науката през май 2023 г., могат да кандидатстват организации на българи, живеещи извън България, задгранични представителства и български православни църковни общини в чужбина, към които функционират български неделни училища в чужбина, както и държавни висши училища и научни институти към Българската академия на науките, които командироват преподаватели по български език и литература в чуждестранни висши училища.

Срокът за подаване на документите е 15 ноември, а предназначението на програмата „Неразказаните истории на българите“ е да насърчи научни и други изследвания, чиято цел води към утвърждаване на българската национална идентичност и към популяризиране на българския език, традиции и култура.

Програмата „Неразказаните истории на българите“ е в няколко направления и предвижда подкрепа за проучвания и свидетелства за родови истории за значими събития и личности с принос в чуждата държава, за принос на достойни българи или факти и обстоятелства от миналото, свързани с българската история зад граница, както и за съвременни българи, допринесли за цивилизационното, културното и научното развитие на света.

Повече информация и условия за кандидатстване - ТУК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Около 1000 души от Цариброд са затруднени да ходят на работа в България

Според сръбската телевизия Н1, около 1000 души от Цариброд всеки ден минават граничния пункт "Градина – Калотина“ и отиват на работа в София. Но през туристическия сезон на границата се струпват километрични колони от коли и автобуси. Царибродчани, тръгнали..

публикувано на 08.07.24 в 09:18

Доц. Раки Бело: Албанците са толерантен народ и ценят българите

Подобно на много други места по света, и в Албания българският език се изучава академично. Нашият лекторат е част от Катедрата по славянски и балкански езици на Факултета по чуждоезиково обучение в Тиранския университет, а от няколко години..

публикувано на 08.07.24 в 08:25

Двуезична брошура “Аз съм българин и вървя с народа си” за Иван Станчов излезе в Лондон

Българското училище “Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон издаде брошурата “Аз съм българин и вървя с народа си”, посветена на своя патрон, съобщи Снежина Григорова-Мечева, директор на учебното заведение и съставител на двуезичното..

публикувано на 07.07.24 в 16:27