Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 1000 души от Цариброд са затруднени да ходят на работа в България

Снимка: БГНЕС

Според сръбската телевизия Н1, около 1000 души от Цариброд всеки ден минават граничния пункт "Градина – Калотина“ и отиват на работа в София. Но през туристическия сезон на границата се струпват километрични колони от коли и автобуси. Царибродчани, тръгнали на работа в България, попадат в задръстването и чакат по няколко часа в потока от турски гастарбайтери и туристи, идващи от Западна Европа.

Царибродчани нямат избор. За да стигнат навреме на работа, им се налага посред нощ да тръгнат с кола от сръбската страна, да минат границата пеша и от българска страна да ги поеме друга кола. На връщане процедрата е същата. Това е излишна загуба на сили, нерви и време. Страдат хората, страда и бизнесът. Освен в общината, полицията и публичния сектор, друга работа в Цариброд няма. Не работи нито една фабрика. София предлага достатъчно работа и за царибродчани, но ето че границата през летните месеци ги подлага на тежки изпитания, предава БГНЕС.

"Алтернативен граничен пункт няма. Само за сравнение, на сръбско-унгарската граница те са 14! Напразни остават дългогодишните обещания за откриване на пунктове при Петачинци. От сръбската страна казват, че за откриване на пункт Петачинци всичко било готово, чакали само отговор от българското правителство! Железопътната линия Цариброд – София също не работи повече от година. Тя решаваше проблема – хората сутрин отиваха на работа, вечер се връщаха. Някой реши да я съкрати и никой не можа да даде смислено обяснение защо", алармира председателят на българския Културно-информационен център в Босилеград Иван Николов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02
Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30