Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Очертава се "горещ" сезон за къмпинг туризма и през септември

Къмпинг „Шкорпиловци“
Снимка: БТА

За месец септември резервациите на каравани, бунгала и кемпери са се увеличили почти два пъти в сравнение със същия период на миналата година, показват данни на karavani.bg – най-голямата платформа за къмпинг у нас.

Над 50% от потребителите ѝ, които са резервирали почивка на български къмпинг през септември, са млади хора – между 25 и 45 годишни. Съвсем логично, 80% от желаещите да отдъхват на къмпинг сред природата, са жителите на големите ни градове София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, сочи проучването.


Тази година обаче се наблюдава засилен интерес от страна на българи, които живеят в чужбина, както и на чужденци, които избират да прекарат ваканцията си на българските къмпинги. Страните, от които търсят почивка на къмпинг на нашето Черноморие, са Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия, включително и от съседните Румъния и Гърция.

„Спокойно можем да кажем, че през септември летният сезон продължава пълноценно за всички, които предпочитат почивката сред природата. Очакванията са хубавото време да се задържи по-дълго, което е и предпоставка за повече търсене. Тенденция в резервациите тази година е, че през септември се търси по-висок клас преживяване – каравани и бунгала, които предоставят всички удобства и комфорт на посетителите”, споделя основателят на платформата Николай Неков.


Зачестили са и запитванията за предоставяне на удобства за бебета и малки деца, като кошара за спане, например. Това показва, че все повече родители с по-малки деца избират къмпинга за почивка, която предоставя възможността за игри навън и отделяне от екраните. Сред предпочитанията на туристите е настаняването да е подходящо и за домашни любимци.

Популярни този сезон са и last-minute предложенията, които предлагат специални условия в следващите 7-10 дни. Хората търсят и допълнителни активности, които да посетят по време на почивката си. Затова и този сезон екипът на платформата организира поредица йога събития на плажа.

Вижте още: 

Съставил: Венета Николова 

Снимки: karavani.bg, Асоциация на Къмпингите в България

БНР подкасти:

Още от категорията

България представя възможностите си за целогодишен здравен туризъм в Австрия

Възможностите за целогодишен здравен туризъм в България бяха представени в Австрия, като акцентът беше поставен върху медикъл/СПА и уелнес дестинациите. Събитието се проведе с подкрепата на Министерството на туризма и със съдействието на посолството..

публикувано на 23.11.23 в 13:05

Силен зимен сезон очакват от туристическия бранш

Туристическият бранш предрича силен зимен сезон, обвързан не само със ските и снега, съобщи за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Предвижда се засилен интерес и към балнео, СПА и уелнес отдиха, свързан с предстоящите..

публикувано на 22.11.23 в 11:56
Крепостта „Баба Вида”

История, вино и природа – Видин като атрактивна дестинация за круизни пътешествия

" Открийте крепостта "Баба Вида" – най-големия запазен средновековен замък в България. Като алтернатива посетете местен дом за демонстрация на традиционно българско кисело мляко и баница –  сладкиш, който ще можете и вие да приготвите" – т ака..

публикувано на 20.11.23 в 12:55