Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пещера “Бисерна” на Шуменското плато отвори за посетители

Пещера "Бисерна"
Снимка: ДПП Шуменско плато

Една от най-красивите български пещери – “Бисерна” на Шуменското плато, е достъпна за туристи. Природният обект има статут на обект за научни изследвания и приема посетители само два пъти годишно.

Отварянето на пещерата е съобразено с биологичния цикъл на обитаващите я прилепи, които са защитен вид според Закона за биологичното разнообразие. Близо хиляда летящи бозайници от 14 вида населяват галериите на “Бисера”, каза Ниа Тошкова от Националния природонаучен музей към БАН. Биолозите се надяват броят на прилепите в пещерата да се увеличи, защото са много полезни, хранят се с насекоми и са супергероите на екосистемите.

Посещението на “Бисерна” става след предварително записване. Разходката е дълга 800 м в едната посока при температура от около 10 градуса.

БНР подкасти:

Още от категорията

Наплив от скиори в зимния курорт Мальовица

През последните години в ски центъра Мальовица са вложени огромни инвестиции за модернизация на инфраструктурата и подобряване на условията за отдих, съобщава вестник "24 часа". Заради чудесните условия за снежни спортове през последния уикенд на..

публикувано на 04.02.24 в 08:10
Зарица Динкова

Работи се за по-лесен процес на издаване на визи за туристи от Турция

Само през декември 2023 г. ръстът на турските туристи в България е 22%. "За нас е изключително важно да продължим тази тенденция и да улесним туристопотока от Турция. Аз знам, че основният проблем за туристите от Турция е издаването на визи, затова..

публикувано на 28.01.24 в 10:20

Daily Express за София: красива, евтина, но подценена

София е третата най-евтина столица в Европа. Това е един от най-приятните за разходки европейски градове, а е толкова подценяван, твърди в неделния си брой британското издание Daily Express . Статията съдържа подробно описание на София и на..

публикувано на 28.01.24 в 10:05