Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва захлаждане, на места с валежи

През следващото денонощие от запад на изток през страната ще преминава добре изразен студен атмосферен фронт. Облачността ще е по-често значителна, купеста и купесто-дъждовна. В много райони ще има краткотрайни валежи, гръмотевици и временно усилване на вятъра. На места явленията ще са интензивни, има условия за градушки. Дневните температури ще се понижат, повече в Западна България - максималните там ще са 20°-22°, по високите полета под 20°; в югоизточните райони все още ще достигат 27°-28°, в София - около 19°.   
Над Черноморието облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има краткотрайни, в изолирани райони - временно интензивни валежи и гръмотевици. Има условия за градушки. Ще духа до умерен, по-късно след обяд и вечерта - силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 25°-26°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще се усилва и вечерта ще бъде 3-4 бала.
В планините облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. След обяд вятърът ще се ориентира от североизток, ще е умерен, временно силен. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра - около 9°.
Над по-голямата част от Балканите времето ще е ветровито и облачно. На много места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. В Южна Румъния, Гърция и на места в Сърбия количествата на валежите ще са значителни. Предимно слънчево ще е над крайните северозападни райони от полуострова.
На територията на Европа в западната и централната част на континента ще е предимно слънчево и топло. Над Пиренейския полуостров от запад облачността ще се увеличава и ще е купесто-дъждовна. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици. Предимно облачно ще е над Източна Европа. Слаби превалявания от дъжд ще има на отделни места в крайните северни райони на Европейска Русия и в западната половина на Украйна. Облачно ще е времето на Скандинавския полуостров. С преминаване на студен атмосферен фронт в Норвегия, северната част на Швеция и Финландия ще е ветровито и дъждовно, на места валежите ще са значителни по количество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Учители по български език от девет държави – на практикум у нас

Практикум на тема "Учителят зад граница между „възрожденските“ предизвикателства и методическите решения" събра в къщата-музей "Христо Г. Данов" в Пловдив преподаватели по български език и литература от България, Ирландия, Великобритания, Румъния,..

публикувано на 18.07.24 в 19:42

Комисията по бюджет и финанси задължи служебното правителство да осигури нужната помощ за пострадалите от пожарите

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие решение, с което задължава Министерски съвет незабавно да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите лица, предаде БТА. Министерски съвет..

публикувано на 18.07.24 в 18:16

БЧК оказва подкрепа на пострадалите от пожарите

В засегнатите от пожарите населени места екипи на БЧК оказват подкрепа на пострадалите, предаде БТА. Доброволци и служители на БЧК-Ямбол са в с. Воден, където подпомагат дейностите на специализираните екипи на РД "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 18.07.24 в 16:27