Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православни богослужения на български език в Кьолн

Снимка: Българска Църковна Общност Кьолн-Бон

Православната ни църква в германския град Кьолн поставя началото на неделни богослужения на български език, два пъти мечно. На Фейсбук страницата на Българската църковна общност в Кьолн и Бон се съобщава, че първата литургия ще бъде отслужена на 10 септември, на адрес: Giesselstraße 5 - Marktkapelle St. Mariä Himmelfahrt.

Богослужението започва в 10:30 часа местно време, а непосредствено след него ще бъде отслужен и тържествен водосвет за благословение на новата църковна година и на започващите богослужения в гр. Кьолн, както и за благословение на започващата нова учебна година за учащите. 

В съобщението се отбелязва още, че храмът, в който ще се провеждат службите, е католически и църковната утвар, необходима за извършване на православната литургия и светите тайнства, трябва да бъде закупена със собствени средства.Част от църковната утвар вече е набавена, но за по-голямата част от нея са необходими и доброволни лични пожертвования на миряните от общността.

Още от категорията

Когато БНР говореше на полски

Днес чуждоезиковата програма на БНР – "Радио България" – "говори" на 11 езика. През годините едни са добавяни, други са отпадали от общия брой…. Такава е съдбата и на предаванията на полски . Излъчвани са по "Радио София", както тогава се е наричало..

публикувано на 16.02.24 в 09:15

Радиотеатърът не е отживелица и в дигиталния свят

"С появяването на радиото се появи един нов вид творба – радиопиесата, слуховата пиеса, както някои я наричат.... За съвременния писател се открива една творческа област, в която той може да прояви и дар, и изобретателност, и остроумие, незатрупани от..

публикувано на 13.02.24 в 06:10

Църквата почита паметта на св. Харалампий на 10 февруари

На 10 февруари почитаме св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата. В българската традиция това е един от последните зимни празници. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла. Св. свмчк. Харалампий..

публикувано на 10.02.24 в 05:25