Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Равносметки след водното бедствие по Черноморието

10
Снимка: БТА

След опустошителното наводнение по Южното ни Черноморие и дадените четири човешки жертви, започва равносметката на щетите от бедствието.

Връзката със Синеморец е възстановена и вече може да се пътува. Никъде няма бедстващи хора, възстановена е и сухоземната връзка между двата квартала на Царево, където вчера пропадна мост. Очаква се днес да започне изграждането на понтонното съоръжение между Царево и Ахтопол. Предстои да бъде направена и оценка на щетите. 


Още информация научаваме от областния управител на Бургас Пламен Янев. Пред Силвия Великова той коментира и различните съмнения, които винаги се пораждат след подобни бедствия – недоглеждането на инфраструктурата от страна на институциите.

„За съжаление четирите жертви са факт, но нямаме сигнали за други хора, които да са изчезнали и да се издирват. Продължава работата по разчистването и подпомагането на бедстващите, отводняването на хотелите и частните домове. Имаме сигнали за изчезнали животни, които ще се опитаме да открием. Предстои назначаването на комисия за оценка на щетите и започването на проверка за състоянието на деретата и река Велека, за да се установи дали има други причини за наводнението, освен пороя.“


Стоян Чайков е доброволец, администратор на Фейсбук групата "Царево" и описа ситуацията след наводнението като много страшна. „Много поражения – по частни домове, по инфраструктурата в града, но смятам, че нещата ще се оправят“, каза той пред БНР. От какво се нуждаят пострадалите места и какви действия координира Стоян, да чуем от него: 

„Аз с моята група помогнах на други хора, пожелали да ни помогнат с напътствия, за да може всичко да стане по-бързо. Всички доброволци на терен помогнаха максимално, особено в селата Кости и Бродилово, където беше най-тежко. Не искам да съм защитник на когото и да било, но бедствието беше голямо. Хора, които са над 70-годишни казват, че нямат спомен за такова бедствие до този момент. Дали ние като хора сме спомогнали за това, дали е от изсичането на Странджа – това тепърва ще се анализира“.


Повече информация за желаещите да подпомогнат възстановяването след наводненията може да се получи на телефон 0590 55 018. Във всички държави, в които има проактивна политическа подкрепа за преодоляването на проблема с промените в климата, тези промени са станали след голямо бедствие, коментира пред БНР Георги Стефанов от Коалиция за климата. „Слава Богу България все още не е преживяла бедствие от мащабите, които виждаме по света“, посочи Стефанов и добави, че увеличаването на природните катаклизми през последните 30 години, спрямо предишните 30, се е утроило и те ще стават по-чести. „За България близо 60% от основния риск е свързан с такива наводнения“ – обясни Стефанов и допълни, че ние имаме редица стратегически документи от 20 години в различните области:


„Въпреки това държавата, която сега е на мястото си, отсъства по отношение на превенцията – посочи екологът. – У нас никога не е правена оценка на ползите и разходите. Колко ще струват тези щети на обществото и икономиката? Трябва да ги съпоставим с разходите, които да направим, за да предотвратим подобно нещо в бъдеще. Застрахователните компании правят много такива финансови анализи и успяват да обосноват цената на застраховките, които предлагат. Държавата ни няма политика по застраховането. Може да се въведе една система, наречена „Катастрофичен пул“, която се захранва от малки доброволни вноски от всички, за да може да се генерират средства, които да компенсират щетите и потърпевшите при различните природни катастрофи“.


Сумите, необходими за възстановяването на Царево след потопа, ще бъдат големи – убеден е заместник кмета на общината Марин Киров:

„Общината незабавно е предприела действия по възстановяване, но до етапа, до който ѝ стигат силите. Говорим за почистването на града и останалите населени места, извозването на отпадъците, възстановяването на мостовите и другите съоръжения. Надявам се до 1-2 месеца да успеем и да се нормализират нещата“.

Съставил: Йоан Колев по интервюта на Силвия Великова

Снимки: БГНЕС, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Интензивен трафик на границата с Гърция

Интензивен е трафикът на граничния пункт "Кулата-Промахон" в първия от поредицата почивни дни, съобщава кореспондентката на БНР Кети Тренчева. И в двете посоки - към Гърция и към България, повече са леките автомобили. В ранните сутрешни часове са се..

публикувано на 01.05.24 в 11:26

Шествие на профсъюзите за Деня на труда

По повод отбелязвания днес международен Ден на труда КТ "Подкрепа" организира традиционното си празнично шествие в София. Шествието тръгва от 11 часа от столичния площад "Света Неделя" до музея "Земята и хората", където от 12:30 ще започне 9-часов..

публикувано на 01.05.24 в 11:09

България днес - 1 май 2024 г.

Без труд почивката не е сладка, казват старите българи. А и ако работата ви е нещото, което обичате, вие сте истински късметлии. Каквато е и младата Цвети Недкова, с която ще ви срещнем в празничното издание на "България днес". В него ще говорим още за..

публикувано на 01.05.24 в 08:00