Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърватия декларира подкрепа за членството на България в Шенген

Мария Габриел и Гордан Гърлич Радман
Снимка: БГНЕС

България е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенген и очаква да се присъедини до края на годината. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след среща в София с хърватския си колега Гордан Гърлич Радман. Гостът потвърди подкрепата на Загреб за присъединяването на София към Шенгенското пространство. 

Визитата на Гордан Гърлич Радман по покана на Габриел е първо официално посещение в България на чуждестранен външен министър след формирането на новото българско правителство на 6 юни т.г., уточняват от МВнР.

На среща на госта с президента Румен Радев беше изказано задоволство от двустранните отношения, базирани на близките исторически и културни връзки, формирани векове назад. Откриването на директна самолетна линия между София и Загреб би допринесла за засилване на контактите между гражданите и бизнеса на двете страни, беше отбелязано по време на срещата.

Президентът Радев и министър Гордан Гърлич Радман потвърдиха подкрепата за европейската интеграция на Западните Балкани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български атлети ще участват в Европейските игри за трансплантирани

Единайсет българи заминахаза Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Те ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика...

публикувано на 20.07.24 в 16:19
Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза, че..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42