Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърватия декларира подкрепа за членството на България в Шенген

Мария Габриел и Гордан Гърлич Радман
Снимка: БГНЕС

България е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенген и очаква да се присъедини до края на годината. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след среща в София с хърватския си колега Гордан Гърлич Радман. Гостът потвърди подкрепата на Загреб за присъединяването на София към Шенгенското пространство. 

Визитата на Гордан Гърлич Радман по покана на Габриел е първо официално посещение в България на чуждестранен външен министър след формирането на новото българско правителство на 6 юни т.г., уточняват от МВнР.

На среща на госта с президента Румен Радев беше изказано задоволство от двустранните отношения, базирани на близките исторически и културни връзки, формирани векове назад. Откриването на директна самолетна линия между София и Загреб би допринесла за засилване на контактите между гражданите и бизнеса на двете страни, беше отбелязано по време на срещата.

Президентът Радев и министър Гордан Гърлич Радман потвърдиха подкрепата за европейската интеграция на Западните Балкани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се понижават

През нощта , главно в Североизточна България, ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В останалите райони на страната ще е предимно ясно. Ще духа слаб вятър от север-североизток...

публикувано на 22.07.24 в 19:05

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24