Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местният вот ще е интересен, но резултатите вероятно няма да повлияят сериозно на управленската конструкция

Снимка: БГНЕС

Две седмици преди старта на предизборната кампания за местна власт у нас, редица партии не са обявили кои са кандидатите, с които ще се борят за кметския кабинет в съответната община. Въпреки това обаче интерес към тези избори не липсва, тъй като те са най-близко и до хората и в тях се решава не толкова националната политика, колкото развитието на местните общности.

“Тези избори бяха дълго време очаквани, защото преди да се състави правителство, се очакваше, че това ще е битка между статукво и промяна. Сега виждаме, че напрежението вътре в коалицията продължава да се поддържа и със сигурност, изборите ще рефлектират и върху националното управление" – каза в интервю за БНР Пловдив политологът от агенция „Галъп“ Светлин Тачев.

Сред градовете, в които някои от основните претенденти са ясни, е столицата София, където наред с останалите големи градове у нас, съревнованието ще е най-ожесточено:

Светлин Тачев

„Основната битка ще е за София, защото либералната коалиция там има най-добър електорален потенциал– коментира политологът. – Интересно е да видим дали кандидатът ѝ ще успее да направи пробив. Противопоставянето, вътре в самата демократична общност в столицата, между новите либерални прозападно ориентирани ПП-ДБ, които издигнаха Васил Терзиев и от другата страна по-консервативните дясно настроени демократи от 90-те години на миналия век, издигнали Вили Лилков, създават противопоставяне вътре в демократичната общност между комунисти и антикомунисти. Това е парадоксално, но е факт. Предстои да видим и какъв ще е ходът на ГЕРБ, които все още изчакват, защото  до голяма степен от тях ще се реши вотът в столицата".

Това не е случайно, тъй като от особено значение за спечелването на изборите по места, са твърдите електорати:

„С малки изключения, не виждам партии, извън ГЕРБ и ДПС, които да са вложили в последните години сериозни усилия да поддържат жизнени местните си структури. Техните основни опоненти от ПП, още с формирането, си заложиха на концепция да създадат дигитална партия и продължават да не обръщат внимание на местните структури. Сега изведнъж се появяват с доминиращ брой кандидати за кметове, без реално да притежават местни структури, очаквайки съществуващите някъде рехави или крехки структури на ДБ да окажат пълна подкрепа и да изнесат кампанията на плещите си", коментира в интервю за БНР политологът Иво Маев.

Според него, тази позиция на ПП прави коалицията ѝ с Демократична България силно неуравновесена.

„ДБ са получили градове, в които отсега е ясно, че няма да спечелят, тъй като там има силно присъствие на ДПС – посочва Маев. – ДБ ще получи право да излъчи кандидати за кметове в населени места като Кърджали, Разград, Търговище, Силистра. Те не могат да ги спечелят по силата на демографски обстоятелства и традиционен вот в тях за ДПС".

Много важно за партиите в управлението е, след изборната нощ, да не допуснат да бъдат неприятно изненадани – каза в интервю за БНТ политологът Тончо Краевски:

Тончо Краевски

„За да може да оцелее цялата конструкция между тях, респективно и правителството, ГЕРБ и ППДБ трябва да избегнат да се победят една- друга твърде решително. Ако ГЕРБ триумфира в повечето областни градове и ППДБ не успеят да ги изместят, те ще имат легитимен аргумент да излязат от коалицията, защото ще означава, че собствените им избиратели, не им гласуват подкрепа за коалиционната политика, която водят. Същото би казал и Бойко Борисов, ако ГЕРБ претърпи поражение.

Коалицията, Министерският съвет и мнозинството ще останат сплотени, независимо от резултатите на местния вот, убеден е политологът Слави Василев:

„Каквото и да се случи, притегателните сили, които събират заедно това мнозинство, са по-силни, отколкото силите, които ги разделят. Бойко Борисов няма да разтури коалицията преди той и неговата партия да поемат управлението – посочи Василев в интервю за БНР. –Аз смятам, че това правителство ще издържи поне още 9 месеца, докато всеки един от партньорите в нея прецени, че неговият политически интерес да развали коалицията, стане по-голям от този да остане в нея“.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: БГНЕС, Радио Пловдив, Facebook /Иво Маев, Ани Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42