Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изходът от изборите ще е интересен и трудно предсказуем

"Най-интересните избори в страната са местните, защото те са най-близко и до хората и в тях се решава не толкова националната политика, колкото развитието на местните общности. Тези избори бяха дълго време очаквани, защото преди да се състави Правителство, се очакваше, че това ще е битка между статукво и промяна. Сега виждаме, че напрежението вътре в Коалицията продължава да се поддържа и със сигурност, изборите ще рефлектират и върху националното управление". Това заяви политологът от ГАЛЪТ д-р Светлин Тачев.

По думите му, големи сътресения няма да има, но се очаква тежка  предизборна битка най-вече в София и в няколко големи градове, където силите си ще премерят включително и формациите от управляващата коалиция.

"Сега предстои да видим дали битката статукво-промяна ще се състои или тя ще бъде изместена  от съвсем друга конфронтация, основно в София".

ГЕРБ, като партия, която държи основно местната власт, заедно с ПП-ДБ, които имат заявки да направят пробив, определят и основната очертаваща се интрига в изборите. 

"Основната битка ще е за София, защото либералната коалиция има там най-добър електорален потенциал. Интересно е да видим дали кандидатът й ще успее да направи пробив.   Противопоставянето вътре в самата демократична общност в столицата между между новите либерални прозападно ориентиранин ПП-ДБ, които издигнаха Васил Терзиев и от другата страна, по-консервативните антикомунистически настроени демократи от 90-те години на миналия век, издигнали Вили Лилков, създават противопоставяне вътре в демократичната общност между комунисти и антикомунисти. Това е парадоксално, но е факт. Предстои да видим и какъв ще е ходът на ГЕРБ, които все още изчакват докъде ще стигнат, защото  до голяма степен от тях ще се реши вотът в столицата".

Тачев бе категоричен, че на фона на националните резултати на "Възражзане", те не трябва да бъдат подценявани за местния вот. За тях той е възможност да покажат електорален потенциал и могат да предложат и изненади. 

"Изходът от тези избори ще е много интересен и много труден за прогнозиране".

Тачев уточни още, че т.н. "сглобка" е всъщност коалиция, защото е създадена на базата на взаимна изхода.

"Правителството няма шанс скоро време да приключи своя път. Взаимната изгода, която държи партиите в управлението, не е малка, особено преди местния вот и никой от формациите не иска сътресения точно сега. От друга страна, войната в Украйна също поддържа това правителство живо, защото като страна от източния фланг на НАТО, на европейските ни и западни партньори не е необходима нова политическа криза. Предстои да бъдат решени и въпросите с промените в Конституцията, със съдебната реформа и те изглеждат по-приоритетни, отколкото това да се върви към избори".

Що се отнася до участието  на президента Румен Радев в политическия процес, с неговата конфронтация с Правителството, всъщност той сплотява ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, подчерта още д-р Светлин Тачев. 

Цялото интервю - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Близо една трета от избирателите на Карлово гласуват на балотажа

Спокойно протича денят на балотажа в община Карлово. До момента няма сериозни нарушения на вота. В 1 секция в град Карлово машина е дефектирала и са дадени указания гласуването да продължи на хартия.  Към 15.30 ч.избирателната активност в община Карлово на балотажа е 30,3%, като спрямо същото време на първи тур е била 39 %. До момента не са..

обновено на 05.11.23 в 20:31

Над 36% е активността на изборите в община Стамболийски

В община Стамболийски днес гласуват за общински кмет. За гласовете на избирателите се борят кандидатът на местната коалиция „Алтернатива на гражданите “ Петър Неделев, който получи 49,06% подкрепа на първия тур и настоящият кмет от ГЕРБ Георги Мараджиев с 41,09 подкрепа миналата неделя. Към 16 часа изборният процес протича нормално като активността..

публикувано на 05.11.23 в 15:46

Областният управител гласува за по-добро бъдеще на Пловдив

Областният управител Илия Зюмбилев гласува на втория тур на местните избори в Пловдив и призова гражданите от областта да излязат и да дадат своя вот. „Гласувайте и изберете кметове, които да работят за своите граждани, с апатия няма да постигнем по-добро бъдеще за нашите общини и населениместа“, заяви Зюмбилев, след като пусна своите бюлетини за кмет..

публикувано на 05.11.23 в 14:26

Пристигнаха бюлетините за балотажите в Пловдивска област

886 800 е общият брой на хартиените бюлетини, с които ще се гласува на втория тур на изборите в Пловдивска област в неделя, съобщи главният секретар на Областна администрация Георги Янев. Те пристигнаха сутринта  под полицейска охрана от печатницата в Областна администрация и с протоколи веднага бяха предадени на представителите на Общинските..

публикувано на 03.11.23 в 12:06

Бюлетините за балотажа пристигнаха в Пазарджик

Над 160 000 бюлетини за втори тур на местните избори бяха доставени днес пред Областна администрация в Пазарджик. Упълномощени представители на Областния управител и на 12-те Общински избирателни комисии получиха бюлетините от печатницата в София заедно с други изборни книжа и консумативи.  При засилена полицейска охрана те бяха транспортирани..

публикувано на 02.11.23 в 14:49