Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И българи помогнаха за спасяването на спелеолога, пострадал в дълбините на турска пещера

Снимка: АП/БТА

След усилия дни наред спасители извадиха американския спелеолог Марк Дики, оказал се в капан на дълбочина повече от 1000 м под земята в пещерата Морджа в Турция. Ученият се оказа в критична ситуация, след като на 2 септември получи кръвоизлив в стомаха. В сложната и мащабна операция участваха 150 спасители от седем държави, 19 от които - българи, предаде БНТ. 

Българският екип от Сдружение "Пещерно спасяване" е вторият, който се отзова на спасителната акция. Именно българи свалят банки с кръв за пострадалия. Български лекар и парамедик придружават Марк Дики, докато го изнасят с носилка от пещерата, разказа Анри Хаздай от сдружението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59

В София дават началото на колоездачната обиколка на България

Тази вечер от 17,30 ч. пред храм-паметник "Св. Александър Невски" в центъра на София ще бъде даден стартът на 71-вата колоездачна обиколка на страната. Спортното състезание, което ще се проведе от 25 до 29 август, ще приключи в Габрово. В него ще..

публикувано на 24.08.24 в 10:30