Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Откриват паметник на Иван Параскевов – създател на българския трибагреник

Иван Параскевов със семейството си
Снимка: Община Ямбол/БТА

В Ямбол днес ще бъде открит първият бюст-паметник на Иван Параскевов, по чиято идея е създадено Браилското знаме, първообраз на националния ни трибагреник. 

Родолюбецът, който е роден около 1817 г. в Ямбол, а после се мести в Браила, е особено активен при подготовката на Освободителната война от 1877-1878 г. Той откликва на идеята да се изработи знаме от браилските граждани за някоя от опълченските дружини и поема материалните разходи по ушиването му. Предлага и макета на знамето – бял, зелен и червен плат, разположени хоризонтално.

Изработването му е възложено на 14-годишната дъщеря на Иван Параскевов – Стилияна. На 8 май 1877 г. знамето е предадено лично от двамата на главнокомандващия Николай Николаевич, който обещава да го връчи на някоя опълченска дружина, разказват от Община Ямбол.

През март 1879 г. близък на Параскевови внася знамето на заседание на Учредителното събрание във Велико Търново. Всички депутати го посрещат със ставане на крака и на 26 март 1879 г. чл. 3 от Търновската конституция го определя като „българското народно знаме”.

Още от категорията

Среща на премиера акад. Н. Денков със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний

Правителството ще подкрепи завършването на реконструкцията на Българската православна църква в Лондон

Държавата ще продължи подкрепата за Западно- и Средноевропейската епархия, стана ясно след среща на министър-председателя акад. Николай Денков с Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. "Оценяваме..

публикувано на 09.12.23 в 10:47

Православните християни почитат Св. Анна - майка на Богородица

На 9 декември се прекланяме пред Св. Анна – майката на Богородица. Дълги години Йоаким и Анна нямали потомство и отправяли молитви към Бога да ги дари с рожба. Един ден Ангел Господен се явил пред Анна и я възвестил, че ще роди дъщеря Мария за..

публикувано на 09.12.23 в 08:25
Протойерей Владимир Тишчук

Св. Николай Чудотворец съпътства отец Владимир Тишчук в служението зад граница

Неотдавна, само преди месец, Руската църква в София, осветена като "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" посрещна с радост новия си предстоятел – протойерей Владимир Тишчук. Също като дядо си и баща си, той е потомствен свещеник и още от малък, заедно..

публикувано на 06.12.23 в 05:20