Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделски производители обявиха национален протест заради вноса на украинско зърно

Снимка: REUTERS

Над 20 земеделски асоциации започват безсрочен протест от 18 септември, реши инициативен комитет на среща във великотърновското село Арбанаси. Според земеделците решението на Народното събрание и на правителството да възобнови вноса на земеделска продукция от Украйна е пагубно и ще унищожи селското ни стопанство.

Браншът прекратява преговорите с държавата и ще блокира гранични пунктове и главни пътища без предварително предупреждение. Засега е ясно, че на 19 септември “протестът ще блокира София”, заявиха от национални асоциации в селското стопанство.

Продължаване на забраната на внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна; въвеждане на забрана за внос на нерафинирано сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна; изплащане до 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта – това са някои от исканията на земеделските производители.

Те не приемат решението да им бъдат изплатени 63 млн. лв. като допълнителни компенсации и подчертават, че украинският внос засяга над 70 хил. земеделци.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30