Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Хвойнева – "Излел е Делю хайдутин"

Снимка: YouTube

Една популярна и обичана фолклорна песен звучи на почти всеки български празник, свързан с исторически събития. Това е прочутата "Излел е Делю хайдутин", включена през 1977 г. в Златната плоча на американските космически апарати "Вояджър", като музикално послание от Земята към далечния космос. Песента звучи в Космоса с гласа на великата Валя Балканска.

Не по-малко въздействащо е изпълнението на друга голяма наша певица – Надежда Хвойнева. Всъщност, не много известен е фактът, че първият професионален звукозапис на "Излел е Делю хайдутин" прави именно тя, в студиото на Българското национално радио, а след това записва и Валя Балканска. Самата песен е записана от фолклористи в Златоградско (Южна България) през 30-те години на миналия век, а през 50-те и 60-те години – множество нейни варианти са описани и в Ардинско и Смолянско. 

Надежда Хвойнева е родена през 1936 г., с музика се занимава професионално от 1956 година. Записала е стотици песни от Родопите за фонда на БНР, БНТ и някогашната държавна звукозаписна компания "Балкантон". Пяла е в най-престижните концертни зали на Европа, Азия, Америка и Африка. Умира през 2000 г. Посмъртно е обявена за „Жена на годината“ от Американския биографичен институт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15