Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Хвойнева – "Излел е Делю хайдутин"

Снимка: YouTube

Една популярна и обичана фолклорна песен звучи на почти всеки български празник, свързан с исторически събития. Това е прочутата "Излел е Делю хайдутин", включена през 1977 г. в Златната плоча на американските космически апарати "Вояджър", като музикално послание от Земята към далечния космос. Песента звучи в Космоса с гласа на великата Валя Балканска.

Не по-малко въздействащо е изпълнението на друга голяма наша певица – Надежда Хвойнева. Всъщност, не много известен е фактът, че първият професионален звукозапис на "Излел е Делю хайдутин" прави именно тя, в студиото на Българското национално радио, а след това записва и Валя Балканска. Самата песен е записана от фолклористи в Златоградско (Южна България) през 30-те години на миналия век, а през 50-те и 60-те години – множество нейни варианти са описани и в Ардинско и Смолянско. 

Надежда Хвойнева е родена през 1936 г., с музика се занимава професионално от 1956 година. Записала е стотици песни от Родопите за фонда на БНР, БНТ и някогашната държавна звукозаписна компания "Балкантон". Пяла е в най-престижните концертни зали на Европа, Азия, Америка и Африка. Умира през 2000 г. Посмъртно е обявена за „Жена на годината“ от Американския биографичен институт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лили Иванова

"Детелини"

Лили Иванова е безспорната прима на българската музика. Освен талант, дисциплина и отдаденост, зад десетилетията на върха стои и нейният избор на най-добрите музиканти, с които певицата е работила през годините.  Една от емблематичните ѝ песни –..

публикувано на 09.07.24 в 10:15

"Обич и песен" – нова порция летни концерти с част от вечните български песни

Проектът "Обич и песен" среща на сцената поколения обичани български изпълнители,   създали хитове в различни музикални стилове през годините. Мелъди рокът е представен от групата " Диана Експрес", които честват 50 години на сцена,..

публикувано на 08.07.24 в 10:15

Средновековни църкви отварят врати за музикалния фестивал Arbanassi Summer Music

За четиринайсета година камерна музика ще звучи в средновековните църкви-музеи “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Св. Георги” в архитектурния резерват Арбанаси. От днес до 12 юли сред прекрасната акустика на храмовете музиканти от Белгия,..

публикувано на 07.07.24 в 06:00