Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Унгария отпразнуваха Деня на българската независимост

Снимка: БТА

Денят на българската независимост беше отбелязан от българите в Унгария. Това съобщи за БТА главният редактор на българо-унгарското списание за култура и обществен живот „Хемус“ Светла Кьосева. Тържеството, в което са взели участие български организации от цялата страна, се е състояло в събота. Участниците са поднесли венци на паметника Български дулап, а присъстващите са били приветствани от посланик Христо Полендаков и българския застъпник в унгарския парламент Симеон Варга. Празникът е продължил с програма на танцовите състави „Росица“ и „Янтра“ и с дегустация на български ястия.
Традиция е Денят на независимостта да се отбелязва в град Халастелек. Селището е създадено в началото на ХХ век от български градинари, които намират там добри условия за своите зеленчукови градини – налична е вода от Дунав, в близост е големият град, където могат да пласират стоката си. На влизане в Халастелек и сега посреща табела на кирилица, разказва Светла Кьосева. По думите ѝ, днес българите са незначителна по брой част от населението, но се ползват с авторитет от местните жители и власти. В града е изграден парк, посветен на българските градинарски семейства, и е реконструиран дулап – водно колело, с което са напоявали градините и благодарение на което тяхната зеленчукова продукция става най-търсена в Унгария. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02

Слънчев край на седмицата, в събота на североизток ще превали

В събота , 10 август, ще е слънчево. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 36°, в..

публикувано на 09.08.24 в 19:45

България днес - 9 август 2024 г.

В "България днес" на 9 август говорим за политика в контекста на предстоящите избори за НС. Подготвили сме ви и среща с адвокат Нуредин Нурединай –човек от българското национално малцинство в Албания, успял да реализира себе си и да си спечели..

публикувано на 09.08.24 в 19:00