Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите миньори и правителството се договориха

Снимка: БТА

До края на септември между правителството и синдикатите ще бъде подписано споразумение за плавен енергиен преход. Това обяви премиерът Николай Денков след продължила повече от два часa и половина среща с протестиращите миньори и енергетици. 
В документа ще бъдат разписани ангажиментите на държавата към мините и въглищните централи. Споразумението трябва да гарантира работните места в сектора до 2038 година. До 15 октомври ще се създаде и предприятие за конверсия на въглищните райони, което ще осигурява заетост на освободените от мините и тецовете.

Двата най-големи профсъюза у нас КНСБ и КТ "Подкрепа", искат партиите в парламента да станат гарант за изпълнението на споразумението, ако се стигне до неговото подписване. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Археолози откриха в стария Филипопол над 500 антични монети

Повече от 500 монети от различни епохи и златна заготовка за изработка на ювелирни изделия откриха археолози в Пловдив. Находките са от спасителни разкопки в подножието на Стария град близо до парадната Източна порта на античния Филипопол. В римската..

публикувано на 16.08.24 в 18:25

Проучват последиците за водата и видовете в Черно море от войната в Украйна

Първа експедиция ще анализира влиянието на войната в Украйна върху морската околна среда в българската акватория. Изследванията са по проекта SCIRENA II, който се изпълнява от Института за морски изследвания на Кралство Норвегия и Басейнова дирекция..

публикувано на 16.08.24 в 18:22

Бизнесменът Румен Гайтански се предаде доброволно на разследващите и е в ареста

Бизнесменът Румен Гайтански е задържан за 72 часа, след като се е предал доброволно. Той е разследван за присвояване на необезпечен кредит за 150 млн. лв. заедно с бившия изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев и адвокат..

публикувано на 16.08.24 в 17:25