Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Кабаиванска: Операта е моят свят

ХХIII Международен майсторски клас на оперната ни прима

Снимка: Raina Kabaivanska School

Всяка есен прочутото българско сопрано Райна Кабаиванска, която от години живее в Италия, събира млади оперни дарования от цял свят в своя майсторски клас в Нов български университет – първият майсторски клас в България, създаден през 2001 г. Досега в него са се обучавали повече от 200 изпълнители от Европа, САЩ, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. На ход е 23-ото му издание.  

Майсторският клас предоставя възможност на млади оперни певци да се срещнат с изкуството и опита на Райна Кабаиванска и да усъвършенстват с нея вокалната си техника и актьорска интерпретация. Участниците се избират на конкурсен принцип, а най-добрите от тях стават част от заключителния Галаконцерт на лауреатите и се включват в спектакли в Софийската опера и балет. На показалите особено високи постижения по време на класа, се присъждат стипендии от фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ за обучение в Италия.


През тази година са се записали млади хора от 19 страни, съобщи пред БНР Райна Кабаиванска:

„Има много добри гласове по земята. И тези млади певци са много добре информирани - казва тя. - Днес информацията е нещо гениално, защото по телефончето или по телевизията ти виждаш целия свят, знаеш кой какво прави на север, на юг и на запад. Така и моят майсторски клас в София наистина стана световен. Аз винаги съм имала много кандидати, но моето правило е да не давам илюзии. Това е една кариера, която става все по-трудна. Защото днес театърът не е това, което беше преди 50 или 100 години. Театърът е наистина нещо много специално, което ти дава емоция, което ти дава илюзия, което ти дава сила да живееш. Когато влизам в театъра, се чувствам по-добре. Там е моят свят. Светът извън театъра не е толкова мой, колкото този в театъра. И има много млади хора, които искат да живеят с тази илюзия. Защото и операта е илюзия - илюзия на емоции, на силни вълнения, които и днес вълнуват човечеството.“

Три седмици, колкото продължава всеки майсторски клас, не са достатъчни да се направи един певец – признава Райна Кабаиванска. Това става след поне две години усилена работа, но добри школи вече доста трудно се намират.


„Като че ли аз останах единствената жива от старата италианска певческа школа – продължава тя. – Така че тези деца, които аз избирам, това са деца, които имат талант, които ще имат бъдеще. С моя голям опит, защото аз съм на 88 години и в този занаят съм повече от 70 години (смее се), вече мога да кажа кой ще има бъдеще и кой не. Само талантът не е достатъчен. Необходимо е преди всичко много работа. И после - интелигентност. Днес трябва да правиш на сцената това, което зрителите очакват от теб. Да влезеш в лицето, в образа на този, когото изпълняваш. Така че от певеца се изискват много, много качества.“

А какво й дава контактът с младите хора? Райна Кабаиванска казва, че се вълнува от всяко постижение на неин ученик, от всеки негов успех или изява.


„Аз имах щастието и шанса да работя с най-големите музиканти на своето време. Работила съм с маестро Караян, в Метрополитен, в Ла Скала, в Париж… Така че, нося цялата тази много ценна наследственост. И искам да я дам на младите хора. Защото аз обичам младите хора. Те ми дават живота, а когато се реализират, за мен това е най-голямото щастие. И да ви кажа право, почти навсякъде съм пръснала мои хора. Не всичките са в големи роли, но това не е от значение. Голяма роля или малка роля, няма значение! Важното е, че ти си на сцената, че пееш и изявяваш това, което си, твоята интимна същност. Това е най-голямото щастие.

Съставил: Красимир Мартинов (по интервю на Даниела Големинова, програма „Хоризонт“ на БНР)

Снимки: Raina Kabaivanska School


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Британската галерия The Wilson представя колекция от картини на български емигрант

Галерия и музей The Wilson в британския град Челтнъм показва уникална колекция от картини на български емигрант, който в продължение на дълги години е живял и работил на Острова. Експозицията съдържа творби  на Амедео Модиляни, Ванеса Бел, Пабло Пикасо,..

публикувано на 28.04.24 в 10:10

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10