Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пред Общото събрание на ООН президентът осъди руската агресия в Украйна

Снимка: БТА

Войната, конфликтите и терорът са предизвикателства за бъдещето на нашата цивилизация. Това заяви президентът Румен Радев в словото си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. „Днес живеем в свят на растящи рискове и несигурност. Картината се допълва от систематичната ерозия на демокрацията и човешките права и възхода на авторитаризма. Грубо е нарушен консенсусът, че човечеството може да живее според правилата на международно възприетия световен ред", каза Радев. Президентът нарече агресията срещу Украйна "война на страна - постоянна членка на Съвета за сигурност на ООН срещу съседна държава, нарушавайки принципите на Устава на ООН и международното право".

Той изрази опасение от разпространение на войната из Черноморския регион и призова ООН да намери решение на конфликта чрез преговори.

БНР подкасти:

Още от категорията

Декември започва със слънце, облаци, мъгли и топъл югозападен вятър

В петък,  в ниските части ще е облачно и мъгливо. Временно подобрение на видимостта ще има около обяд, когато ще се появи и слънце. Ще е топло за декември. В Източна България и Предбалкана ще духа топъл, умерен и временно силен югозападен вятър...

публикувано на 30.11.23 в 19:45

България днес – 30 Ноември 2023 г.

В последния ден от месец ноември за тази година ще тръгнем по следите на „бягащия човек“. Бягащ от войната, терора, политическите репресии и дори от себе си. Днес е и голям ден- Андреевден, и ще се спрем на българските народни вярвания и традиции,..

публикувано на 30.11.23 в 19:00

От 1 декември без стари автомобили в центъра на София

От 1 декември 2023 г. влиза в сила нискоемисионна зона в центъра на София, която ще е в сила до 28 февруари 2024 г., в т. нар. "малък ринг" между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", ул. "Опълченска" и бул. "Сливница" до..

публикувано на 30.11.23 в 18:22