Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България ще закупи бойни машини “Страйкър”

Снимка: en.wikipedia.org

Закупуването на нови бойни машини “Страйкър” за Сухопътните войски е една от целите, заложени в приетия от Министерския съвет Проект за инвестиционен разход “Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”. Решението става факт, след като Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на страната ни на 183 превозни средства от фамилията “Страйкър“ за 1,5 млрд. долара.

Целта на проекта е България да постигне оперативна съвместимост с армиите на съюзниците ни в НАТО, да придобие способности за отбрана самостоятелно, в съвместна операция и в системата за колективна отбрана, както и да участва в съюзни операции извън нашата територия.

БНР подкасти:

Още от категорията

Заради своята говорителка Лавров заобиколи България

Самолетът с руския външен министър Сергей Лавров заобиколи България. За да стигне до Скопие за срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) руската делегация е удължила маршрута си до 4000 км и е летяла 5 часа, като е преминала..

публикувано на 30.11.23 в 09:07

Освободиха жената с български произход отвлечена от „Хамас“ в Газа

При размяната на заложници между Израел и групировките в ивицата Газа, е освободена Мейраф Тали - жената с български произход , която почти два месеца беше в плен на „Хамас“. Това потвърди и нейният доведен баща Несим Алфандари. За БНТ той каза, че в..

публикувано на 29.11.23 в 15:44

България и Турция започват общ проект за сигурност в граничните райони

България и Турция започват изпълнението на общ проект за подобряване на сигурността в пограничните райони . Дейностите са финансирани по Програмата за трансгранично сътрудничество "ИНТЕРРЕГ България - Турция" 2021-2027, съобщи регионалното министерство...

обновено на 28.11.23 в 17:11