Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Софийската опера откри новия си сезон в „Цари Мали град“, а комплексът отпразнува 10-и рожден ден

7
Снимка: БТА

С концерт на Софийската опера и балет културно-историческият комплекс „Цари Мали град“ отбеляза десет години от откриването си. А операта даде начало на новия си концертен сезон.


Неслучайно режисьорът Пламен Карталов избира късноатичната крепост „Цари мали град“, за да оживи на открито музикалната поема „Рилският пустинник“, създадена по стиховете на писателя Тихомир Павлов и музиката на отец Кирил Попов. Посветена на Свети Йоан Рилски, поемата е и алюзия на апостолската дейност по създаване, утвърждаване и разпространение на нови творби в националното ни оперно изкуство.


На събитието в „Цари мали град“ директорът на Историческия музей в Самоков д-р Веселин Хаджиангелов подчерта, че църквата на крепостта е приела да пренощуват мощите на свети Иван Рилски при пренасянето им от Велико Търново до Рилския манастир. Д-р Хаджиангелов отчете и, че за десет години, откакто е открит комплексът „Цари Мали град“, той е посетен от близо 2 милиона души.  

Маестро Пламен Карталов изрази задоволството си от факта, че може да поздрави всички гости в "този истински античен вид" и добави, че постановката „Рилският пустинник“ връща зрителите повече от 1080 години назад. Тя е зов към съвременниците ни да почувстват гордост и „съкровена близост до духовната и пречистваща любов на свети Йоан със силата на благодатната му доброта и молитви за вяра и надежда в българския род, за една истинска България“. 

Режисьорската концепция е като творческо свещенослужение на точното място, през което преминават мощите на преподобният светец от Велико Търново към неговата рилска обител - хълмът "Свети Спас" над село Белчин, недалеч от Самоков. Главните роли се изпълняват от актьора Ириней Константинов и солистите на Софийската опера Атанас Младенов, Ангел Христов, Веселин Михайлов и други. В сътрудничество с режисьора Пламен Карталов участват Вера Петрова и Вера Белева. Главно действащо лице е хорът на Софийската опера с диригент Виолета Димитрова.


Снимки: БТА
По публикацията работи: Красимир Мартинов

Галерия

Още от категорията

Чужденците предпочитат 4- и 5-звездните хотели

През октомври 2023 г. българските граждани са реализирали 701.9 хил. нощувки в България, а чуждите - 364.7 хиляди, показват последните данни на НСИ.  73.8% от общия брой нощувки на чужденци са в хотели 4 и 5 звезди, 16.6% са предпочели 3-звездни..

публикувано на 11.12.23 в 15:33
Хижа „Мазалат“

Вижте кои са най-добрите български хижи за 2023 г.

Над 25 хиляди българи са гласували в приключилия преди дни конкурс "Хижа на годината – 2023". За престижното отличие се състезаваха 70 хижи и заслони, разположени в някои от най-красивите кътчета на българските планини. Идеята на организаторите..

публикувано на 11.12.23 в 10:05

България представя възможностите си за целогодишен здравен туризъм в Австрия

Възможностите за целогодишен здравен туризъм в България бяха представени в Австрия, като акцентът беше поставен върху медикъл/СПА и уелнес дестинациите. Събитието се проведе с подкрепата на Министерството на туризма и със съдействието на посолството..

публикувано на 23.11.23 в 13:05