Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриархът да разпореди отварянето на Руската църква в София, призова митрополит Наум

Руската църква "Св. Николай Мирликийски"
Снимка: БТА

Руската църква “Св. Николай” е българска собственост, не е освещавана от руски духовни лица и не може да бъде заключвана нито от руската държава, нито от представители на Руската православна църква.”

Тези факти излага русенският митрополит Наум в позиция по повод затварянето на Руската църква в София след експулсирането на трима нейни свещеници, уличени в шпионска дейност в полза на Москва. Впоследствие посолството на Русия у нас оповести, че храмът ще прекрати дейността си и по-нататъшната му съдба ще бъде решена от Руската православна църква.

 
Духовникът окачествява като “недопустимо” заключването на църквата от странични лица и призовава патриарх Неофит веднага да разпореди отварянето й, както и да бъдат възстановени богослуженията.

С призив към патриарх Неофит за възстановяване на богослуженията в Руската църква се обърна и депутатът от ДПС Делян Пеевски.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05