Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Патриархът назначи свещеници, които да служат в Руската църква

| обновено на 25.09.23 в 19:28
Снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит назначи столични свещеници, които да извършват обичайните богослужения в храм “Св. Николай Мирликийски”, известен като Руската църква в София, съобщиха от Светия синод на БПЦ. Както и досега вярващите ще могат да се покланят пред мощите на Св. Серафим Софийски и да измолват подкрепата му.

Преди броени дни храмът остана затворен, след като трима свещеници бяха експулсирани заради шпионаж в полза на Русия.


Негово Светейщество е информирал в писмо руския патриарх Кирил за предприетите действия. Той очаква също така съдействие от посолството на Русия у нас за отварянето на храма. 

Всякакви други въпроси от светски, юридически и административен характер, свързани с казуса около Руската църква, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на синода, се подчертава в съобщението.  

Според информация на БНР българският посланик в Москва Атанас Кръстин е бил привикан днес в руското външно министерство, където му е бил заявен решителен протест по повод изгонените трима представители на руската църква. Според руското външнополитическото ведомство изгонването на предстоятеля на Подворието на Руската православна църква в София и на двама служители на Подворието е станало "под измислен предлог и кощунствена и оскърбителна форма". 

В разговор с представители на Светия синод на БПЦ премиерът Николай Денков е изразил готовността на държавата да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма, ако това е в нейните правомощия и ръководният орган на църквата сметне за необходимо. 

Още от категорията

На Андреевден в София се молиха за здравето на патриарх Неофит

На 30 ноември православната църква чества паметта на апостол Андрей Първозвани. Заедно с брат си Петър той е сред първите ученици призовани от Исус Христос край брега на Генисаретското езеро, да го последват и от рибари да станат „ловци на души“. След..

публикувано на 30.11.23 в 10:19

Патриарх Неофит е постъпил на лечение в болница

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе хоспитализиран във Военномедицинска академия заради белодробно заболяване. Това съобщиха от канцеларията на Светия Синод в интернет страницата на Българската православна църква. "Призоваваме клира и..

публикувано на 29.11.23 в 15:19

Протестни прояви в София по повод 104 години от Ньойския договор

В Дома на културата „Красно село“ в София организират протестно събрание „104 години Ньойски диктат“ . Уастниците  в протестното събрание могат да видят част от „забранените“ през тази година културни продукти, като книги и изложби, които не бяха..

публикувано на 28.11.23 в 07:05