Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и още 7 страни от ЕС наложиха по-лек стандарт за Евро-7

Снимка: БГНЕС

С усилията на България и още 7 страни от ЕС бе приет по-лекият вариант на новия стандарт Евро-7 за емисиите от бензинови и дизелови двигатели. 

Италия, България, Чехия, Франция, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се противопоставиха на началния проект, като нереалистичен и с отрицателно въздействие върху инвестициите в автосектора при прехода към електроколи. Франция и Италия, които имат мощна автопромишленост заявиха, че стандартът застрашава европейската конкурентноспособност в сектор, където работят 14 млн. европейци. 

Евро-7 ще замени Евро-6 от 2025 г. и ще е задължителен за всички продавани нови превозни средства. Той въвежда и по-високи стандарти за автомобилните батерии. На Съвета по "Конкурентоспособност" в Брюксел, зам.-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев подчерта, че в различните страни членки има различна достъпност до електромобили и Евро-7 ще увеличи търсенето на коли втора употреба. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Калин Стоянов

Армията е готова с хеликоптери и тежка техника да подпомага борбата с пожарите

Към момента няма застрашени населени места и бедстващи граждани въпреки множеството пожари, възникнали на територията на България. Ситуацията постепенно се нормализира, увери вътрешният министър Калин Стоянов пред БНР. Пожарът в Свиленградско продължава...

публикувано на 15.07.24 в 11:59

Остава горещо с опасност за пожари, критично е положението в Свиленградско

228 пожара са били потушени в страната за последните 24 часа, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Без нанесени материални щети са били 181 пожара, от които 126 в сухи треви, горска постеля и храсти, четири в стърнища и..

публикувано на 15.07.24 в 08:36

Летен семинар по български език и култура събира участници от три континента

Осемдесет и осем души от три континента ще изучават всеки ден от днес до 4 август български език във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” . Международният летен семинар по български език и култура ще се проведе за 47-а година..

публикувано на 15.07.24 в 06:00