Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и още 7 страни от ЕС наложиха по-лек стандарт за Евро-7

Снимка: БГНЕС

С усилията на България и още 7 страни от ЕС бе приет по-лекият вариант на новия стандарт Евро-7 за емисиите от бензинови и дизелови двигатели. 

Италия, България, Чехия, Франция, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се противопоставиха на началния проект, като нереалистичен и с отрицателно въздействие върху инвестициите в автосектора при прехода към електроколи. Франция и Италия, които имат мощна автопромишленост заявиха, че стандартът застрашава европейската конкурентноспособност в сектор, където работят 14 млн. европейци. 

Евро-7 ще замени Евро-6 от 2025 г. и ще е задължителен за всички продавани нови превозни средства. Той въвежда и по-високи стандарти за автомобилните батерии. На Съвета по "Конкурентоспособност" в Брюксел, зам.-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев подчерта, че в различните страни членки има различна достъпност до електромобили и Евро-7 ще увеличи търсенето на коли втора употреба. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът летя над София и коментира мандата за съставяне на правителство

Очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. Реакциите на останалите парламентарно представени партии ще бъдат ясен знак за това дали ще има такава подкрепа...

публикувано на 16.07.24 в 13:03

Очаква се въздушна помощ от Чехия и Румъния за гасене на пожарите в България

Задвижили сме механизма за гражданска защита към ЕС. Имаме потвърждение от Чехия, която ще изпрати два хеликоптера. Чакаме потвърждение и от Румъния. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов, който пристигна в Стара Загора, където продължава борбата..

публикувано на 16.07.24 в 12:52

Денят на ашурето в Пловдив през 2023 г.

Мюсюлманската общност празнува "Ашуре"

За поредна година в Пловдив пред Джумая джамия отбелязаха "Деня на ашурето“. Домакин е Районното мюфтийство с подкрепата на общината. Жителите и гостите опитаха от вкусния десерт. Публиката бе поздравена от групата за турски народни танци "Ачелия" към..

публикувано на 16.07.24 в 12:24