Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Претендентът за „Оскар“ „Уроците на Блага“ взе 7 „Златни рози“ във Варна

Стефан Командарев
Снимка: БТА

„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев и „Диада“ на Яна Титова си поделиха голямата награда за пълнометражен филм в 41-вото издание на фестивала на българското кино „Златна роза“. Журито във Варна изтъкна, че и двата филма са „феноменални, ангажирани и вълнуващи и влизат в диалог един с друг“. Призът за режисура отиде при Яна Титова за „способността ѝ да създава динамични и многопластови сцени и да извлече всичко от актьорите“. 

Фестивалът отличи за операторско майсторство Веселин Христов за работата му в „Уроците на Блага“. Лентата взе и наградата за сценарий, който е написан от Симеон Венциславов и Стефан Командарев. Иван Бърнев получи приза за мъжка роля за своята игра в българо-испанската копродукция „Васил“. За най-добра главна женска роля бе отличена завърналата се след 30 години в киното Ели Скорчева в „Уроците на Блага“.

Наградата за пълнометражен дебют отиде при Тонислав Христов за филма му „Добрият шофьор“. Наградата за късометражен филм на 41-вото издание на „Златна роза“ е за филма „Тихо в снега“ на Стефан Ганов, който е българо-немска копродукция. За първи път на „Златна роза“ имаше надпревара и за телевизионни сериали. Голямата награда в тази категория взе "Есента на демона" с режисьор Павел Веснаков. 

Специалната награда на фестивала беше връчена на режисьора Георги Дюлгеров „заради огромния му принос към българската кино култура, подкрепата към младите творци и осмислянето на българската история“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15