Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийният министър: Плановете само стартират преговорите с Брюксел

Снимка: БГНЕС

Териториалните планове за справедлив преход на трите въглищни региони у нас - Стара Загора, Кюстендил и Перник, вече са изпратени в Брюксел. Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев след 3-часова среща с административното ръководство на ТЕЦ "Марица-Изток-2" заради протестите на миньорите и енергетиците, довели до продължаващи над денонощие блокади на магистрала Тракия, Подбалканския път и Прохода на републиката. На разговорите бяха поканени и представители на протестиращите, но те не отидоха. "Работни места не трябва да бъдат губени... Изпратените на ЕК планове са индикативни, те стартират преговорния процес с Брюксел, а не го предопределят", увери министърът. "Смисълът на териториалните планове е да създадат предпоставката за проекти, които трябва да идват от частния сектор", каза Радев, като допълни, че ние имаме най-атрактивния регион за инвестиране в Европа.
След срещата с ръководството на ТЕЦа Радев трябва да отиде на място при протестиращите - условие, което те поставиха, за да разговарят с него. Миньорите и енергетиците са недоволни от плановете за справедлив преход на въглищните райони, които днес бяха изпратени на Европейската комисия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40
Георги Гвоздейков

До 2 години и 4 месеца България ще има 35 нови железопътни мотриси

Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 26.06.24 в 19:15

Нов български университет представя специалностите си с възможност за обучение на френски език

Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са "Политически науки" и "Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд..

публикувано на 26.06.24 в 11:00