Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийният министър: Плановете само стартират преговорите с Брюксел

Снимка: БГНЕС

Териториалните планове за справедлив преход на трите въглищни региони у нас - Стара Загора, Кюстендил и Перник, вече са изпратени в Брюксел. Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев след 3-часова среща с административното ръководство на ТЕЦ "Марица-Изток-2" заради протестите на миньорите и енергетиците, довели до продължаващи над денонощие блокади на магистрала Тракия, Подбалканския път и Прохода на републиката. На разговорите бяха поканени и представители на протестиращите, но те не отидоха. "Работни места не трябва да бъдат губени... Изпратените на ЕК планове са индикативни, те стартират преговорния процес с Брюксел, а не го предопределят", увери министърът. "Смисълът на териториалните планове е да създадат предпоставката за проекти, които трябва да идват от частния сектор", каза Радев, като допълни, че ние имаме най-атрактивния регион за инвестиране в Европа.
След срещата с ръководството на ТЕЦа Радев трябва да отиде на място при протестиращите - условие, което те поставиха, за да разговарят с него. Миньорите и енергетиците са недоволни от плановете за справедлив преход на въглищните райони, които днес бяха изпратени на Европейската комисия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25