Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите са за спасяване на енергийния сектор, твърдят синдикатите

Димитър Манолов
Снимка: Савина Спасова

Спасяваме енергийния баланс на системата , каза пред БНР президентът на синдиката "Подкрепа" Димитър Манолов по повод протестите на енергетици и миньори.  "В момента през тези топлоелектроцентрали се осигурява между 40 и 60% от производството на базова ток. Докато не намерим техническо решение за тяхното заместване, всичко друго, което би се направило, ще е безумие. Предлагат се решения, които не само не отговарят на този въпрос, а задълбочават проблема", заяви синдикалистът. Според Манолов, правителството предлага срещу получаването от ЕС на 1,5 млрд евро, да се закрие цял отрасъл в енергетиката. От спирането на топлоелектроцентралите пряко ще бъдат засегнати 13-14 000 души, но общо ще пострадат около 120 000 души във въгледобивните райони, добави Манолов. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Кирил Вътев

Земеделският министър би подкрепил протеста на фермерите

Каквото и да се направи, земеделците ще протестират, заяви пред журналисти министърът на земеделието Кирил Вътев по повод напрежението в сектора. Той изрази готовност да застане зад техния протест срещу “ усложненията, които им причиняват зелените..

публикувано на 03.02.24 в 13:55
Юлиян Попов

Вятърни електроцентрали в морето най-рано в средата третото десетилетие

Вятърни електроцентрали в морските пространства ще бъдат изградени най-рано в средата на следващото десетилетие, каза пред БНТ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Неотдавна парламентът прие на първо четене законопроект за енергията от..

публикувано на 03.02.24 в 10:03

Парламентът прие окончателно закона за БНБ, уреждащ статута на еврото

Парламентът прие окончателно промените в Закона за БНБ, с които се урежда правната интеграция на Българската централна банка в евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на България. Измененията засягат статута на еврото,..

публикувано на 01.02.24 в 17:22