Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството разчита на въглищните електроцентрали в енергетиката

Красимир Ненов
Снимка: Савина Спасова

Внесените в ЕС Териториалните планове за развитие не поемат ангажименти за затваряне на мини или електроцентрали, каза пред БНР Красимир Ненов, зам.-министър на енергетиката. „Енергийната сигурност на България е гарантирана. В Териториалните планове е предвидено да се откриват нови работни места в индустрии, свързани с устойчиви енергийни решения, за социална подкрепа и за разнообразяване на местната икономика“, заяви Ненов и добави, че българската енергетика разчита на мощностите на тези мини и електроцентрали. Той призна, че през годините е натрупано недоверие между работещите в сектора и различните правителства и че трябва да се работи за по-добра комуникация между тях. 

Ядрената енергетика е ключова за страната и в бъдеще, изтъкна зам.-министърът. „Правителството работи да изгради  на площадката на АЕЦ "Козлодуй" нови ядрени мощности, като към 2035 г. да влезе нов ядрен блок с мощност 1 GW и няколко години по-късно още 1 GW“, поясни Нинов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Все още не са загасени големите пожари в Сакар планина

Продължава борбата с големите пожари, които вчера избухнаха в Сакар планина на територията на общините Харманли и Любимец, съобщи директорът на Областната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в Хасково Митко Чакалов. От..

публикувано на 24.06.24 в 09:00
Георги Тахов

Министър Георги Тахов обсъжда в Люксембург бъдещето на селското стопанство в ЕС

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов ще участва днес в заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе в Люксембург. Министрите от страните членки ще обсъдят предложения от Белгийското председателство Проект на..

публикувано на 24.06.24 в 06:10
Румен Радев

Започват консултациите при президента за нов кабинет

Съгласно изискванията на Конституцията от 24 юни, понеделник, президентът Румен Радев започва консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание преди връчването на първия проучвателен мандат за съставянето на нов кабинет. Днес..

публикувано на 24.06.24 в 05:35