Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мините и топлоцентралите са обречени, смятат управляващите

Снимка: БГНЕС

Четвърти ден  продължават блокадите на основни пътища от протестиращи миньори и енергетици в знак на протест срещу плановете за справедлив преход за въглищните райони. Затворени са Проходът на Републиката, Подбалканският път при Гурково. Блокада има в Раднево на пътя за Нова Загора. Затворен е пътят Русе - Свиленград край ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово. Планира се и блокада на магистрала „Струма“. Неясно е кога и къде ще започнат преговори с правителството.

"Стара Загора е регион с магистрала, жп линия, който се развива доста добре, има и сериозен инвеститорски интерес - заяви пред bTV финансовият министър Асен Василев. - Ако някой ви лъже, че ще продължите да правите това, което правите в последните 20 години, то той ви лъже“, подчерта Василев. 

„Това, което е било до момента, няма как да продължи, защото сами виждате, че пазарът налага ограничение, а не правителството. Докато пазарът плаща 90 евро на тон въглища, няма как токът от мините да е конкурентоспособен. Тази професия има бъдеще до 2038 г. със затихващи функции“, каза министърът по повод протестите на енергетици и миньори. 

Междувременно правителството публикува териториалните планове за справедлив преход.   

Област Стара Загора е най-засегната от прехода към неутрална по отношение на климата икономика, тъй като четирите въглищни топлоелектроцентрали и мини са разположени на територията на областта. Тази констатация е направена във финалните териториални планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил, които правителството публикува. 

Демонстранти успяха да пробият полицейския кордон и да излязат на автомагистрала “Струма”, а служителите на “Топлофикация-Сливен” започнаха протест в подкрепа на колегите си от “Марица Изток”. Още от категорията

Министър Вътев: България може да бъде мост на науката и практиката между Азия и Европа

„Надявам се, че България може да бъде мост на науката и практиката на ноу-хау трансфера в земеделието, не само между Турция и Западните Балкани, а въобще между Азия и Европа“. Това заяви министър Кирил Вътев по време на конференция на тема..

публикувано на 20.02.24 в 18:36

Наблюдава се трайна тенденция сред младите лекари да остават в България

239 български и 357 чуждестранни студенти от 31 държави - абсолвенти от Медицинския факултет на Медицинска академия в София, днес положиха Хипократовата клетва и получиха дипломите си, съобщи БТА.  Медицинският университет в София е територия на духа и..

публикувано на 20.02.24 в 17:54

Виното от Брестовица в контекста на българската и световна търговия в сектора

По последни данни  търсенето на вино се разраства с ускорени темпове на глобалните пазари. Като причина се посочва предпочитанието на клиентите към устойчиви и екологични напитки. А във винения сектор се наблюдава и нова тенденция – за интегриране..

публикувано на 20.02.24 в 16:45